Fietscursus bij wijkcentrum

4 juli 2012 om 00:00 Nieuws

Fietsdocente Myra Steens pakt een van de cursisten vast in de kraag en loopt met haar mee. Slingerend komt de cursiste op gang, ze zit nog niet helemaal lekker op haar zadel. Maar na een paar rondjes op de parkeerplaats naast Het Klokhuis gaat het al een stuk makkelijker.

‘Soms is de straat opgaan een stap te ver’ RANDENBROEK - Veel allochtone vrouwen kunnen niet fietsen, of voelen zich niet zeker in het Nederlandse verkeer. Bij wijkcentrum Het Klokhuis van Stichting Welzijn Amersfoort in Randenbroek-Schuilenburg krijgen zij op woensdagochtend fietsles.? door Leonie Walta

Steens laat haar los, en ze rijdt zelfstandig nog een paar rondjes. Nog wel een beetje onzeker sturend in de bochten. Dan knijpt ze in haar remmen, waarbij ze bijna van haar fiets valt. ,,Het is moeilijk”, verzucht ze, ,,even ontspannen.” De afgelopen weken had ze regelmatig spierpijn na de lessen.

Steens geeft al sinds eind jaren ‘90 fietsles aan allochtone vrouwen in Amersfoort. ,,Volwassen vrouwen leren fietsen is toch wel iets anders dan kinderen leren fietsen. Als ze vallen en zich blesseren heeft dat grotere gevolgen.”

Als Steens iemand leert fietsen begint ze met voelen. ,,Je zet iemand op de fiets en dan voel je gelijk wat hun zwakke punt is. Contact maken is heel belangrijk, laten merken dat je er bent zonder het stuur vast te houden. Dan doen ze het zelf en krijgen ze vertrouwen.”

Het technisch leren fietsen is één ding. Als ze dat eenmaal kunnen volgt het leren van de verkeersregels en het fietsen op straat. Sommigen komen daar nooit aan toe, en blijven alleen oefenen op het pleintje tussen de garageboxen bij Het Klokhuis

Soort gymnastiek

Steens: ,,Die zien het als een soort gymnastiek, leren fietsen. Wat ze ermee doen is aan hen. Soms is de straat ook gewoon een stap te ver.” De omgeving van Het Klokhuis vindt Steens ideaal om te leren fietsen. ,,Er is een goede oefenplek en de wijk eromheen heeft alles wat we zoeken aan verkeerssituaties.”

,,Amersfoort is een echte fietsstad”, vindt Yolanda Derksen, sociaal werker bij Stichting Welzijn Amersfoort (SWA), en sinds zes jaar betrokken bij de fietsschool. ,,In de binnenstad kun je slecht parkeren, de bussen rijden niet frequent, en de meeste afstanden zijn te groot om te lopen. Allochtone vrouwen kunnen hun kansen op werk vergroten door te leren fietsen: ze kunnen dan werk wat verder van huis accepteren.”

Sociale contacten

Naast het leren fietsen leveren de fietslessen ook bijkomende voordelen op, merkt Derksen: ,,De vrouwen gaan door het onderlinge contact in de cursus beter Nederlands spreken, en ze doen sociale contacten op in de buurt.”

Fietsschool

Er zijn plannen voor samenwerking met de fietsschool van vrouw- en kindcentrum DeaDia in de wijk Kruiskamp.

Die plannen moeten leiden tot een fietsschool die zelfstandig los van de SWA opereert. In het najaar start er op beide locaties weer een nieuwe serie fietslessen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie