‘Groene oase mag niet verdwijnen’

4 juli 2012 om 00:00 Nieuws

Het vastgoedbedrijf heeft Amersflora de huur opgezegd en wil dat de zaak daar verdwijnt. Omdat eigenaar Fred Sewalt dat vooralsnog niet van plan is, heeft Hoorne een kort geding tegen de bloemenzaak aangespannen. De rechter doet volgende week maandag uitspraak in dat een kort geding.

AMERSFOORT - ,,Een schande als deze fleurige zaak verdwijnt”, ,,een groot gemis voor het plein”, ,,dat mag niet gebeuren.” Zomaar enkele reacties van klanten op het mogelijke verdwijnen van Amersflora op het Euterpeplein. Sinds jaar en dag is de bloemenzaak gevestigd tegen de gevel van de Opstandingskerk. De kerk is echter eind 2010 verkocht aan Vastgoedmaatschappij Hoorne uit Haarlem, en die wil het pand slopen om er een VOMAR-supermarkt te vestigen.

door André van der Velde

Duidelijk onder de indruk van wat het mogelijke vertrek van zijn zaak aan hartverwarmende reacties van omwonenden, klanten en collega-winkeliers heeft opgeleverd, laat hij een aantal petities zien. ,,In totaal hebben meer dan zevenhonderd mensen dit ondertekend.”

Sewalt heeft zijn zaak al 25 jaar op het plein en huurt van zowel de kerk als van de gemeente. Hij mocht ook gebruikmaken van de hal van de kerk voor de opslag van zijn bloemen en planten. Na de verkoop sprak hij met Hoorne Vastgoed, dat aanvankelijk ook een plek voor zijn bloemenzaak in zijn supermarkt zag. Dat plan werd echter ingetrokken. Met de gemeente ging hij het gesprek aan over een kiosk op het plein. Nadat Hoorne op 1 april 2012 de huur opzegde, zit Sewalt er in feite illegaal.

Hoorne heeft bij de rechter een directe ontruiming geëist op straffe van 500 euro per dag. Sewalt zal als hij in het ongelijk wordt gesteld het vonnis van de rechter respecteren, maar van het plein laat hij zich niet zomaar verdrijven. ,,Dan schuif ik brutaal de zaak drie meter op en sta dan geheel op gemeentelijke grond. Daar zal ik dan tot de sloop van de kerk blijven.”

De gemeente Amersfoort wacht de ontwikkelingen af. ,,De heer Sewalt is niet kansloos het kort geding te winnen, maar als dat niet het geval is, hebben we een alternatief voor hem”, zegt woordvoerder Brugt Groenevelt. ,,Onze inzet is hem dan te faciliteren. We zullen met hem de mogelijkheid bespreken van een andere plek op het Euterpeplein. Daar kan hij zich dan binnen een paar dagen vestigen. Voor de langere termijn is het mogelijk dat hij een kiosk op het Euterpeplein vestigt. Maar dat is een langduriger proces, omdat er allerlei haken en ogen aanzitten met betrekking tot vergunningen.”

Sewalt is sceptisch bij de tijdelijke oplossing van de gemeente. ,,Ik wil niet zonder voorzieningen als elektra ergens op het plein worden gedumpt. Wij willen tot aan de sloop hier blijven.” De kiosk klinkt hem echter als muziek in de oren. ,,Een kiosk is mijn hartenwens, en als ik dat mag zeggen, een verrijking voor het plein.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie