Boeve wil lening Portaal niet ondertekenen

13 juni 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Wethouder Boeve komt terug op een besluit dat het college vorige week nam over een lening van 25 miljoen euro aan woningcorporatie Portaal. Het college ging er mee akkoord dat de gemeente zou optreden als 'achtervang' voor die miljoenenlening. Nog geen week later is Portaal door het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV) onder verscherpt toezicht gesteld. Tijdens de raadsvergadering van maandagavond zei Boeve het 'onacceptabel' te vinden dat hij door Portaal niet goed is geïnformeerd. Hij voelt zich 'in 'het ootje genomen' en zal de overeenkomst over de lening van 25 miljoen voorlopig niet ondertekenen.

door John Spijkerman

Als de gemeente Amersfoort optreedt als 'achtervang' voor de lening kan Portaal onder gunstiger voorwaarden geld lenen. Volgens het college wordt hierdoor sociale woningbouw in Amersfoort mogelijk gemaakt. De gemeente stelt zich niet rechtstreeks garant voor de lening van 25 miljoen euro. Mocht Portaal in de problemen komen en zijn schulden niet meer kunnen betalen, wordt de schuld het eerst verhaald op de WSW. Maar als de WSW niet kan betalen, komt de gemeente Amersfoort in beeld.

Het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV) heeft woningcorporatie Portaal onder verscherpt toezicht geplaatst, schreef minister Spies maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding voor het verscherpte toezicht zijn de liquiditeitsrisico’s die Portaal loopt met zijn derivatenportefeuille. Met die derivaten probeerde Portaal zich te verzekeren tegen het gevaar van stijgende rentes. Door de lage rentestand loopt Portaal nu financiële risico's.

Het bericht over het verscherpt toezicht voor Portaal komt nog geen week nadat het college van b en w 'per hamerstuk' besloot akkoord te gaan met het afsluiten van een zogenaamde 'achtervangovereenkomst' met het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Portaal had bij het WSW een verzoek ingediend voor een renteherziening van een bestaande lening voor een bedrag van 25 miljoen euro. Portaal leent dit geld bij de Nederlandse Waterschapsbank.

De PvdA is bezorgd over de risico's die de gemeente loopt door de aangekondigde 'garantstelling' van het college. De partij had al schriftelijke vragen gesteld over het onderwerp. Het was in het verleden heel gebruikelijk dat de gemeente achtervangovereenkomsten aanging met het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) voor leningen van corporaties. In 2011 zou de gemeente voor een bedrag van 140 miljoen euro van dat soort achtervangovereenkomsten hebben gesloten.

Tijdens de raadsvergadering op maandagavond diende de PvdA samen met SP en Groep Van Vliet een voorstel in. Daarin staat dat de gemeenteraad moet worden betrokken bij de garantstelling aan Portaal en gelegenheid moet krijgen daarover wensen en bedenkingen in te dienen. Tijdens de discussie die volgde, gaf wethouder Boeve aan zich daarin te kunnen vinden. Hij kondigde ook aan dat hij een overzicht zal geven van alle leningen waarvoor de gemeente via een achtervangregeling - op 'indirecte wijze' - garant staat voor corporaties. Boeve was boos over de slechte informatieverstrekking vanuit Portaal. Hij gaf aan contact te zullen opnemen met de Raad van Bestuur van Portaal en dat er 'eerst een stevig gesprek gevoerd zou worden, voordat het besluit geëffectueerd kon worden'. De wethouder vond het nog een stap te vroeg om het gemeentelijk beleid van garantstellingen aan corporaties nu al te herijken.

PvdA-raadslid Youssef el-Messaoudi is blij met de toezegging van Boeve. ,,Hij komt met een lijst aan garantstellingen en garantstellingen die in de pijpleiding zitten.'' Wel vindt het PvdA-raadslid dat Boeve 'wat oplettender' had moeten zijn, zeker nadat hij Portaal anderhalve maand geleden ook al de wacht had aangezegd. ,,Wat mij stoort is dat dit soort enorme bedragen bij hamerstuk worden afgedaan. Corporaties zijn vergeten waarvoor ze zijn opgericht. Het zijn vastgoedhandelaren geworden terwijl ze het maatschappelijk belang moeten dienen.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie