Ran-Zen: Hoe boeddhistisch is Zen.nl?

8 juni 2012 om 00:00 Nieuws

BINNENSTAD - Filmtheater De Lieve Vrouw vertoont op zaterdag 16 juni Ran-Zen, een documentaire over zenboeddhisme in Nederland. In deze film komen studenten en leraren van Zen.nl aan het woord over zen in de praktijk van alledag. Na afloop van de film gaat de maker van de film, Misha Beliën, in debat over zenboeddhisme in Nederland met filosoof en zenmeester Wanda Sluyter en Rients Ritskes, zenmeester en oprichter van Zen.nl. Rients Ritskes presenteert deze middag zijn nieuwste boek Leer voelen wat je wilt voelen.

Boeddhisten in Nederland: verlicht of verwaald? Urenlang bewegingloos stilzitten, niet iets dat typisch binnen de Nederlandse cultuur past. Toch is zenmeditatie 'hot'. Met name de boeddhistische leerschool Zen.nl is in Nederland populair, een leerschool naar Japanse traditie die in de jaren '90 werd opgericht door zenmeester Rients Ritskes.

Binnen deze school vindt het boeddhisme een nieuwe vorm die steeds meer leerlingen aantrekt. Maar tegelijkertijd is er ook kritiek. De methode die centraal staat is aangepast aan de westerse manier van leven en denken. Zo heeft de training direct merkbare resultaten en je leert 'denken wat je wilt denken', zonder dat je vastzit aan starre dogma's. Maar is die aangepaste vorm nog wel boeddhisme te noemen? Misha Beliën, masterstudent filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen onderzocht met zijn film Ran-Zen hoe boeddhistisch het boeddhisme in Nederland is. Interviews met studenten en leraren van Zen.nl worden afgewisseld met sfeerbeelden. Na de film gaat hij over deze vraag in gesprek met Rients Ritskes, zenmeester en oprichter van Zen.nl en Wanda Sluyter, filosoof en zenmeester. Aansluitend presenteert Rients Ritskes zijn nieuwste boek Leer voelen wat je wilt voelen''

u Zaterdag 16 juni, aanvang 14.00 uur

Filmtheater De Lieve Vrouw, Lieve Vrouwestraat 13, Amersfoort

www.lievevrouw.nl

Kaarten à EU 10,- kunnen worden besteld via

http://zen.nl/amersfoort/filmran-zen.php

Meer informatie: www.zen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie