Masterclass voor Havikconcert

13 juni 2012 om 00:00 Cultuur

AMERSFOORT - Klassieke muziek is nog steeds in trek bij jongeren, volgens fluitdocenten aan Scholen in de Kunst Josien van Mens en Irma Vos. Vijf ensembles met jonge talenten mogen zaterdag 23 juni optreden tijdens het klassieke muziekfestival het Havikconcert, georganiseerd door MatchingArts.

door Carlijn Assink

Op zondag 3 juni werd er daarom voor deze uitverkorenen een masterclass gegeven door fluitiste en conservatoriumdocente Wieke Karsten. ,,Klassieke muziek is eigenlijk nog meer in trek dan filmmuziek”, geeft Vos aan. ,,Natuurlijk variëren we wel, maar dan horen we toch bij een stuk van Mozart dat ze dat echt mooi vinden.”

In totaal mogen twintig leerlingen van Scholen in de Kunst meedoen aan de masterclasses. Elk jaar zal er een ander muziekinstrument centraal staan en dit jaar is dat de fluit. Wieke Karsten geeft de verschillende ensembles elk een half uur lang aanwijzingen en tips. De ingestudeerde stukken worden dan tijdens het festival voor het eerst voor publiek gespeeld

De tips kunnen over van alles gaan volgens Karsten. ,,Het kan gaan over de stuk zelf, hoe gaan ze dat vormgeven. Over de stijl, over het oefenen, over het opkomen van het podium. Hebben ze gebogen voor het publiek of lopen ze door? Er komt meer bij kijken dan alleen noten spelen”, vertelt ze. Karsten gaat er vanuit dat de kinderen de stukken wel goed hebben voorbereid. ,,Het moet een samenspel zijn.”

Wat volgens de docente ook een grote factor kan zijn, zijn zenuwen. ,,Het is voor iedereen anders, maar zenuwen kunnen zowel mentaal vervelend zijn, in het opzicht dat je minder kalm in je hoofd bent, maar ook fysiek. Je gaat sneller ademhalen, zweten of spieren verstijven.” Karsten heeft hiervoor een speciale lesmethode ontwikkeld, waarin ze studeren, musiceren en zenuwen aan elkaar linkt. ,,Hele jonge kinderen hebben er meestal geen problemen mee om voor publiek spelen, maar met een jaar of twaalf begin je daar wel over na te denken.”Lesgeven doet Karsten met ziel en zaligheid. ,,Ik ben een fanatieke docent en ik wil ze dan ook echt verder helpen.

De leeftijden in de verschillende ensembles verschillen flink, zegt Josien van Mens. ,,De jongste deelnemer is twaalf en de oudste is 58 jaar. Dit komt omdat er een paar volwassenen meedoen, maar de meesten zijn rond de veertien tot achttien jaar oud.” De niveauverschillen die hierdoor ontstaan zijn beperkt, denkt Vos. ,,We zetten wel de leeftijdscategorie bij elkaar.” Karsten vindt er niet erg dat de leeftijden uit elkaar liggen. ,,Iedereen kijkt anders tegen een muziekstuk aan en jong en oud kan daar iets aan hebben.”

Na het concert op het Havik zal er in het gebouw van Scholen in de Kunst nog een uitloper plaatsvinden, waar iedereen nog eens mag spelen en een Spaanse band met piccolo’s en contrabassen zal afsluiten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie