Lekker ‘Struinen in de Tuinen’

13 juni 2012 om 00:00 Nieuws

Struinen in de Tuinen is een initiatief van Stichting Kultlab. In Zandfoort aan de Eem werd maandagavond een informatiebijeenkomst gehouden voor de mensen die zich hebben opgegeven. Sijmen Stronks van de organisatie is enthousiast. ,,De opkomst tijdens de informatieavond was heel goed. Er waren 55 tuinen aanwezig. We hebben de mensen van informatie voorzien en vertelt wat ze moeten doen als de koekjes op zijn of als de artiest niet komt opdagen’’, lacht hij.

AMERSFOORT - ,,Onze doelgroep is van 8 tot 88 jaar’’, zegt Sijmen Stronks één van de organisatoren van Struinen in de tuinen. De eerste editie van het Struinen in de Tuinen festival, de zomerse variant van Gluren bij de Buren, wordt komende zondagmiddag tussen 13.00 en 18.00 uur gehouden. ,,Er zijn zondag zeer diverse optredens, variërend van buikdanseressen, dj’s, koren, verhalenvertellers tot kindervertellers. We hebben heel veel nieuwe artiesten.’’ In 75 tuinen zijn er optredens van lokale amateurkunstenaars. In totaal zijn er 225 optredens van elke drie keer een half uur. Alle wijken van Amersfoort zijn vertegenwoordigd en het programma is zeer divers.

Ruim 96 aanmeldingen kreeg de organisatie van enthousiaste tuineigenaren. Ruim 83 aanmeldingen kreeg de organisatie van artiesten uit Amersfoort. Er waren meer aanmeldingen dan dat er nu tuinen deelnemen. ,,We hebben er velen teleur moeten stellen. Eigenlijk hadden we een luxe probleem.’’ Omdat Struinen in de Tuinen voor het eerst wordt gehouden, had de organisatie met vijftig tuinen willen beginnen. ,,Maar na twee weken waren er al vijftig aanmeldingen.’’ Ook was er een groot aantal artiesten dat zich aanmeldde. ,,Het geeft aan dat het breed wordt gedragen onder bewoners en artiesten.’’ Er is voor gekozen om veel nieuwe artiesten zondagmiddag een podium te geven.

Tijdens de informatiebijeenkomst in Zandfoor aan de Eem kregen alle deelnemers een zak mee met daarin de benodigdheden om Struinen in de Tuinen tot een succes te maken. ,,Koffie, thee en natuurlijk een spaarpot.’’ Die spaarpot is bedoeld voor giften van bezoekers. Het idee voor een spaarpot werd tijdens de laatste uitvoering van Gluren bij de Buren geïntroduceerd en bleek een groot succes. Op deze manier werd er 6000 euro ingezameld. ,,Dat geld hebben we volledig geïnvesteerd in deze uitvoering van Struinen in de Tuinen.’’ De zomerse uitvoering van Gluren bij de Buren draait daarmee zonder subsidie. ,,En het geld dat we zondag ophalen, wordt weer gebruikt voor Gluren bij de Buren.’’ Struinen in de Tuinen werkt wel samen met woningcoöperaties Alliantie en Portaal, het Amersfoorts Cultuurfonds, het OBV, Allemaal Amersfoorts, drukkerij Reproka, SSH, Rabobank en krijgt bijdragen uit verschillende buurtbudgetten.

Dirkjan van Oord, projectleider van Struinen in de Tuinen kijkt heel erg uit naar de eerste editie van Struinen in de Tuinen: ,,Het mooie van dit concept is dat deelnemers echt hun eigen feestje ervan maken. Daarnaast is het concept gratis toegankelijk en is het podium voor artiesten laagdrempelig.’’ Als het slecht weer is en het gaat regenen, wordt het evenement gewoon in de woonkamers gehouden. Het programma van Struinen in de Tuinen is te vinden op www.struinenindetuinen.nl. Op de website kunnen mensen hun eigen looproutes samenstellen. De programmaboekjes ook te vinden op de gebruikelijke plekken in Amersfoort.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie