Negende plek voor Vasco van der Valk

28 mei 2012 om 00:00 Sport

AMERSFOORT - De jonge Amersfoortse coureur Vasco van der Valk is afgelopen zaterdag op het TT-Circuit in Assen negende geworden in de derde ronde van de Moriwaki GP3 Junior Cup. Daarbij scherpte de 12-jarige zijn snelste rondetijd met maar liefst 6 seconden aan en werd hij op een topsnelheid van 190 kilometer per uur geklokt. Door dit sterke optreden van de jongste en kleinste coureur in deze voor hem nieuwe klasse lijkt hij de weg naar boven weer terug te hebben gevonden, dit na een lastige start van het seizoen met valpartijen en motorpech.

In de eerste twee races van het seizoen in de wegraceklasse voor jonge motortalenten zat het niet mee. Waar een laag gewicht van de rijder vaak als positief wordt gezien voor coureurs, zorgde het er bij de eerste race voor dat hij met motor en al van de baan werd geblazen, met een flinke crash als gevolg. In de tweede ronde zorgde een mechanisch probleem voor een zogenaamde "vastloper", waarop het achterwiel vast sloeg en Vasco alweer hard van de motor viel. Door een aantal ondernemers die Vasco ondersteunen werd er hierna een trainingsmotor aangeschaft om extra rijtijd te kunnen gebruiken om meer ervaring op deze nieuwe 250cc motor op te kunnen doen en weer zelfvertrouwen te "tanken". Zo kwam het vertrouwen toch weer terug, waarop afgelopen zaterdag er weer de coureur stond die vorig jaar zo'n indruk maakte. Per training vlogen de seconden van de rondetijden af, met als uiteindelijk resultaat een rondetijd van 1:59.5, waarmee hij de voor kenners zo bekende grens van 2 minuten op het TT-Circuit in Assen voor het eerst doorbrak.

Vasco over zijn raceweekend: "ik had van de andere coureurs van mijn Amici Racing Team en de bondscoaches een paar goede tips gekregen, waarna de extra trainingen echt al heel lekker gingen. Bij de trainingen kreeg ik dan ook steeds meer vertrouwen en samen met mijn vader hadden we de motor ook goed afgesteld. Na al die pech in deze voor mij nieuwe klasse is het nu super om weer lekker volle bak te kunnen rijden en opeens weer zicht te krijgen op de jongens die voorin rijden. Ik ben er weer helemaal bij!"

Volgende week zal Vasco in een Internationale race in het Duitse Oschersleben niet alleen tegen Nederlandse concurrenten strijden, maar ook tegen coureurs uit Duitsland en Zwitserland.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie