Expositie ´Handen´ op Vita Nova

23 mei 2012 om 00:00 Cultuur

BINNENSTAD - Handen die schilderen, strijken, wassen, rusten, sturen, dragen of elkaar door dik en dun helpen. De Amersfoortse fotograaf Cees Wouda heeft op originele en pakkende wijze een nieuwe invulling gegeven aan het fenomeen portretfoto’s. De foto’s van mensen aan boord van hotelschip Vita Nova in de Eemhaven, vertellen stuk voor stuk een verhaal zonder dat ook maar één gezicht zichtbaar is. De expositie ‘Handen’ maakt deel uit van Amersfoort Fotostad 2012 en wordt vrijdag op het voormalige vrachtschip officieel geopend.

Sprekende portretten zonder gezichten

door André van der Velde

,,Toen ik eind vorig jaar hoorde van Amersfoort Fotostad, wilde ik gelijk meedoen om ons bedrijf te presenteren”, vertelt ‘schipperswijf’ Joke Verzijde-Assink. Het hotel, dat ze runt met haar man Ger, biedt een aantal jongvolwassenen die uit een crisissituatie komen, een leerwerkproject. ,,Ze hebben een gebrek aan zelfvertrouwen doordat ze zoveel vervelende dingen hebben meegemaakt. Hier maken ze onderdeel uit van de bemanning en doen ze op basis van gelijkwaardigheid allerlei klussen, van het schoonmaken van de vijf kamers tot onderhoud- en reparatiewerkzaamheden. Zo krijgen ze meer zelfvertrouwen.”

Verzijde wilde voor Amersfoort Fotostad het leven aan boord laten vastleggen. Omdat de medewerkers niet met hun gezicht op een foto wilden, ontstond het idee om de handen van het personeel en de gasten te laten fotograferen. ,,Op een schip zeg je altijd ‘alle hens aan dek’, dus vandaar”, verklaart Verzijde enthousiast.

Bij toeval ontmoette ze onlangs de Amersfoortse fotograaf Cees Wouda (63), een technisch ingenieur die zich na zijn pensionering bij Philips, is gaan toeleggen op fotografie en ook betrokken is bij de organisatie van Amersfoort Fotostad. ,,Joke vertelde over het project en dat een professionele fotograaf niet reëel was’’, licht Wouda zijn betrokkenheid toe. ,,Omdat ik mijn brood niet met fotografie hoef te verdienen neem ik alleen een opdracht aan als een professionele fotograaf geen optie is. Bovendien’’, vervolgt hij, ,,moet ik ook het gevoel hebben dat ik er iets mee kan, een stukje groei kan bereiken. Als dat het geval is doe ik graag mee. Ik zei daarom tegen Joke: ´als jij de prints betaalt, is mijn bijdrage de fotografie´.’’

Het resultaat is indrukwekkend. Verzijde: ,,Ik had zwart-witfoto´s verwacht, ik moest even omschakelen. Maar nu ben ik er heel blij mee. Cees heeft heel bewust voor kleur gekozen, omdat de foto´s dan meer een onderdeel worden van de scheepswand. Elke keer als ik ze zie vind ik ze mooier En’’, zegt ze glimlachend, ,,het zijn echt schitterende portretten geworden van mooie mensen en een prachtig portret van ons bedrijf.’’

u’Handen’ is vanaf 18 mei te bekijken op de Vita Nova (Kleine Koppel 11), dagelijks van 13.00 - 17.00 uur. Meer info:www.033fotostad.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie