Beppie de Vries: ,,Wij willen van Amersfoort de eerste zwerfafvalvrije stad van Nederland maken.
Beppie de Vries: ,,Wij willen van Amersfoort de eerste zwerfafvalvrije stad van Nederland maken." 033zwerfafvalvrij

Burgers zijn zwerfafval zat

28 maart 2018 om 11:09 lokaal

AMERSFOORT Zwerfafval hoort niet thuis in de natuur vinden de tot nu toe 145 vrijwilligers die zich al hebben aangemeld bij 033zwerfafvalzat.nl Deze website registreert vrijwilligers die een deel van Amersfoort schoonhouden door middel van zwerfafval van de grond te prikken. ,,We vinden enorm veel blikjes en petflesjes."

Jeroen van der Veer

De berm ligt er vol mee en niemand houdt ervan; zwerfafval. De rotzooi in de straten geeft een verpauperd beeld van de stad die zo mooi kan zijn. Initiatiefnemer Beppie de Vries ergerde zich er enorm aan. Mede daarom is de website in het leven geroepen. Hierdoor moeten inwoners zich er nog meer van bewust worden wat voor nadelige gevolgen zwerfafval heeft. Initiatiefnemer Beppie de Vries: ,,Onze ambitie is groot. Wij willen van Amersfoort de eerste zwerfafvalvrije stad van Nederland maken."

INSCHRIJVEN Op de interactieve website vinden bezoekers een plattegrond van Amersfoort. Hierop is te zien welke inwoners al zijn begonnen hun eigen gebied schoon te maken. Elke burger wordt uitgedaagd om een (stuk van een) straat of buurt te 'adopteren' en vrij te houden van rondslingerend afval.

,,Op twee adressen kunnen geïnteresseerden een vuilprikker ophalen, dit kunnen ze doorgeven aan ons. Op deze manier maakt ieder individu een stukje -vaak hun eigen straatje- schoon en zo hopen we een 'olievlek' te krijgen. Als je op de kaart ziet dat iemand een straat achter je ook bezig is, dan kan dat aanstekelijk werken."

De site is nog geen jaar in de lucht en inmiddels staan al meer dan 140 deelnemers ingeschreven. ,,Maar", benadrukt De Vries. ,,Sommige mensen willen niet op de website en helpen toch. Je moet je dus niet vasthouden aan dat getal."

OPRUIMEN Van de gemeente kregen de 51-jarige De Vries en haar man een geldbedrag om de website te lanceren. Het project loopt al vrij aardig. ,,Vooral in Schothorst en Kattenbroek hebben wij veel vrijwillige prikkers. In Liendert helaas wat minder, terwijl daar het meeste zwerfafval ligt."

Bij Het Groene Huis aan de Schothorsterlaan zijn de knijpers gratis te lenen en ook in De Nieuwe Graanschuur op de Bloemendalsestraat beschikt over het attribuut. ,,We krijgen leuke feedback. Zo zijn er ouders die samen met hun kind de straat schoonmaken. Daardoor hebben ze beweging, een leuke middag samen en wordt het milieu schoner."

SAMEN DOEN De site moet een stimulans zijn om inwoners te activeren en het verbindt mensen die zorgdragen voor hun naaste woonomgeving. ,,Statiegeld op blikjes en flesjes zou al heel veel helpen. Die vinden wij namelijk het meest. Hopelijk komt daar verandering in."

,,Jaarlijks kost het de gemeente ruim 775.000 euro om afval in Amersfoort op te halen", sluit De Vries af. ,,Dat moeten wij allemaal betalen. Door het zelf op te ruimen, kunnen we het bedrag op den duur verlagen. Alleen moeten we dit wel met veel mensen gaan doen. Hopelijk geeft de site de eerste aanzet. Met z'n allen is verandering mogelijk."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie