Componist en beiaardier Wim Franken overleden

26 april 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT/ DEVENTER - In zijn woonplaats Deventer is op 90-jarige leeftijd de componist, beiaardier en pianist Wim Franken overleden. Franken was vele jaren als pianodocent aan de Regionale Muziekschool Amersfoort verbonden.

door Peter Bruinsma

Als componist was hij vooral geïnteresseerd in de ruimtelijke aspecten van muziek. zoals blijkt uit zijn werk "In de wind" voor drie carillons, koperblazers en slagwerk en zijn "Windstreken" uit 1982. Het werd datzelfde jaar in Amersfoort uitgevoerd door de Muziekschoolleerlingen. Franken's contacten met het Amersfoortse amateur-muziekleven zijn decennialang goed en intensief geweest. Naar aanleiding van het succes van "Windstreken" gaf de gemeente Amersfoort Wim Franken de opdracht tot het schrijven van een werk voor een aantal Amersfoorts ensembles. Franken koos voor het thema van de zondvloed en noemde zijn drie en een half uur durend oratorium voor 450 Amersfoortse amateurmusici "de Vloed in Klank". Het verhaal was gebaseerd op een Hebreeuwse legende over de zondvloed die parallel loopt aan het bekende verhaal van Noach. De drie uitvoeringen in de St. Joriskerk in het najaar van 1985 waren alle uitverkocht; KRO radio zond het evenement uit op Radio 4. Franken kreeg zijn opleiding als pianist en componist van Hugo Godron en Karel Mengelberg. Als pianist was hij in de naoorlogse jaren verbonden aan het Scapino Ballet en het Ballet der Lage Landen.

Tot 1985 was hij pianopedagoog in Amersfoort en stadsbeiaardier in Amsterdam en Weesp. Met twee liederencycli op gedichten van Slauerhoff verwierf hij in 1962 de eerste prijs in de wedstrijd "Veertig jaar Concertgebouw-kamermuziek" te Amsterdam. Ook verwierf hij enkele onderscheidingen voor zijn beiaardmuziek. Bij zijn zeventigste verjaardag in 1992 werd hij door het Amersfoorts Kamerkoor geëerd met een concert waarin zijn vocale werken voor koor en solostem centraal stonden. Bij die gelegenheid ontving Wim Franken uit handen van wethouder Fons Asselbergs de Stadspenning van de gemeente Amersfoort.

In het najaar van 2008 maakten een aantal Amersfoortse koren zich sterk voor de uitvoering van de door Wim Franken in 2001 gecomponeerde kerkopera "Il Sacro Furte" voor vijf koren, instrumentaal ensemble, twee orgels en een solostem. De kerkopera was één van de vijftien voorstellen in de zogeheten Surprisebox voor de viering van 750 jaar Amersfoort. Helaas viel de opera niet in de prijzen en kon dus niet op de benodigde subsidie rekenen. De uitvoering van de opera kon daardoor geen doorgang vinden. "Il Sacro Furto" componeerde Franken op een eigen libretto in het Italiaans. Hij baseerde zich op de historische feiten rond de ontvreemding van botten van de heilige Nicolaas die tot het einde van de elfde eeuw werden bewaard in Myra. Het werd Franken's laatste compositie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie