Jongeren werken aan Museumnacht

25 april 2012 om 00:00 Cultuur

AMERSFOORT - Ongeveer vijfentwintig jongeren gaan binnenkort aan de slag om een deel van het programma te bedenken voor Museumnacht 2012 in Amersfoort. Het zijn scholieren van het Vathorst College en vijf jongeren van FutureOfFame.

Directeur Marco van Vulpen van Amersfoort in C heette de groep donderdag van harte welkom bij de startbijeenkomst in bedrijfsverzamelgebouw De Stad van Cahen. ,,De musea van Amersfoort in C vinden het belangrijk dat ook jongeren de weg naar het museum weten te vinden”, zei Van Vulpen in zijn welkomstwoord.

De startbijeenkomst was bedoeld als nadere kennismaking met het Mondriaanhuis, Museum Flehite en Kunsthal Kade. De jongeren kregen in drie groepen een rondleiding door een van de musea. Ook werd er alvast gediscussieerd over het beeld van de jongeren over de musea en ontstonden de eerste ideeën voor Museumnacht 2012.

Eén van de deelnemers aan project Museumnacht is Robin van der Ploeg van FutureOfFame, een organisatie waar jongeren hun ‘creatieve’ talent verder kunnen ontwikkelen. Robin studeert Cultureel Maatschappelijk Vorming en is vanuit deze opleiding ook bezig met het betrekken van jeugd bij Kunst en Cultuur.

Hij heeft veel zin in project Museumnacht: ,,De jongeren van het Vathorst College zijn erg enthousiast, dus het lijkt me echt leuk om met hen samen te werken.”

Robin zat in de groep die een bezoek bracht aan Kunsthal Kade. ,,Ik was daar al een keer geweest met de tentoonstelling Shadow Dance. Die vond ik erg mooi, omdat hij zo interactief was. De huidige tentoonstelling van Henk Visch is weer heel anders, maar ook verrassend. Ik ben benieuwd hoe de tentoonstelling met kunst uit de Cariben zal zijn. Dat is de tentoonstelling die er straks staat tijdens Museumnacht.”

De eerste ideeën voor Museumnacht beginnen al te borrelen bij Robin: ,,In mijn groep hebben we nagedacht over hoe je tijdens Museumnacht de drie musea aan elkaar kunt verbinden.

Het leek ons wel leuk om met camera’s en beamers op elke locatie te laten zien wat er op de andere locatie gebeurt.”

Doelstellingen

Docent Loes Karsten van het Vathorst College is ook tevreden na de eerste bijeenkomst. ,,De klas vindt het interessant om mee te werken aan een opdracht die daadwerkelijk uitgevoerd gaat worden”, vertelt ze.

Het project past ook goed bij de doelstellingen van de school. Het Vathorst College is een school waar kunst en cultuur een belangrijk thema is in het onderwijsaanbod. ,, De opdracht voor Museumnacht sluit hier dus perfect op aan.”

u Museumnacht vindt plaats op zaterdag 25 augustus 2012. De Amersfoortse musea in de binnenstad zijn dan tot middernacht geopend en zullen vanaf 19.00 uur een gevarieerd en verrassend programma brengen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie