Havikconcert bruist van ambitie

25 april 2012 om 00:00 Nieuws

Ze verwachten dat rond de tweeduizend mensen op 22, 23 en 24 juni het festival zullen bezoeken. Het feit dat het drie dagen op het water is, is al uniek volgens Kelder, die zelf pianist is. ,,Ik heb gezocht, maar ik heb het nog nergens eerder gezien. Wel eens een concert of optreden maar niet een heel festival.” Van het water wordt nu ook meer gebruik gemaakt dan tijdens eerdere edities. ,,We gaan in samenwerking met het rondvaartbedrijf Waterlijn, boten naar het festival laten varen. Zo kunnen mensen vanaf het water ook meegenieten”, aldus Kelder. Er zijn dit jaar nog meer onderdelen toegevoegd. Zo worden er workshops gegeven aan kinderen van Scholen in de Kunst, die het resultaat het mogen laten horen op het festival.

Festival maakt klassieke muziek toegankelijk AMERSFOORT - Het wordt dit jaar anders dan voorgaande jaren: een andere opzet en meer concerten . En de plannen strekken zich nog verder uit. Organisatoren van het Havikconcert, Henry Kelder en Elke Schepers van MatchingArts, zitten boordevol ambities. ,,We willen klassieke muziek laagdrempelig maken”, zegt Schepers. ,,Dus ook voor mensen die normaal geen kaartje in de schouwburg zullen kopen.” Het Havikconcert vindt dit jaar voor de elfde keer plaats. door Carlijn Assink

Ook is er dit jaar een internationale compositiewedstrijd uitgezet, waarvan het winnende stuk in première gaat op het Havik. ,,We hebben inzendingen vanuit de hele wereld: Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Nederland”, noemt Schepers op. ,,Het is niet makkelijk, want de composities moeten een ‘cross-over’ element bevatten. Dus klassiek gemixt met bijvoorbeeld rock of jazz.” De wedstrijd is voor alle leeftijden en ook voor niet-gediplomeerden. ,,Die beperkingen hebben we expres achterwege gelaten, omdat zo iedereen een kans krijgt. We wilden het eerst alleen voor gediplomeerde musici doen, maar ik denk dat we nu een veel gevarieerder aanbod binnenkrijgen”, vertelt Schepers. Voor de komende jaren heeft de organisatie nog meer in petto. ,,We willen op meerdere locaties concerten geven op plaatsen waar je het niet verwacht. Bijvoorbeeld in een oude fabriekshal.”

Kelder geeft aan dat deze locaties een andere sfeer aan de muziek moeten geven. ,,Klassieke muziek geeft minder herrie en is daarom minder populair dan andere muziekstijlen. Daarom is het festival gratis en brengen we de muziek naar voren.” Dit betekent echter niet dat iedereen kan spelen op het festival. ,,Ik heb een bepaalde visie. Ingestuurde demo’s beluister ik niet altijd. Dat betekent niet dat ik blind ben voor talent, maar ik wil weten wat ik binnenhaal”, zegt Kelder. ,,Sommigen vragen ook teveel geld. Dan geef ik dat liever uit aan een grote naam.” Qua financiën heeft het Havikconcert volgens hem een solide draagvlak van sponsoren, maar ook andere inkomsten zijn welkom. ,,Zo kan je nu vriend worden van ‘het Havik’ en geld doneren. Zo krijgen wij hopelijk een basisbedrag waar we op kunnen terugvallen.” Een groter festival betekent wel meer bezoekers en dus nog meer organisatie. ,, ik verwacht nu al meer bezoekers dan vorig jaar, dus daar ben ik niet bang voor”, lacht Kelder.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie