Felle strijd op het dambord

13 april 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Slechts 4 partijen konden afgelopen clubavond worden vastgesteld. Maar er werd wel gestreden op het scherpst van de schede.

Zo won Ton Sijbrands van Harry de Waard, maar de Muidenaar moest wel heel diep gaan want hem werd het vuur na aan de schenen gelegd.

Harry bouwde secuur op met een mooi centrum, stand. Ton daarentegen ging er om heen en omsingelde eveneens fraai. Rond de 40e zet kreeg Ton aanknopingspunten en wist hij het zware blok van Harry aan banden te leggen. Via een offer probeerde Harry het nog wel, maar het afspel behandelde Ton feilloos. Na afloop verzuchtte hij dat dit één van de mooiste partijen was dit seizoen bij ADG. En dat gaf Harry natuurlijk een goed gevoel! Aldus Harry

Cees Strooper formeerde snel na de opening een zogeheten halve hekstelling tegen Marcel Everloo. Dat staat op zich te boek als zijnde een licht voordeel, maar gedurende de partij viel het voor Cees niet mee om tot werkelijk voordeel te komen. Het plan van zijn opponent, uitdunning van het vijandelijke centrum, bezorgde Cees, naast behoorlijke hoofdbrekens, wel terreinvoordeel. Toen in het gevorderde middenspel verbreking van de halve hekstelling onafwendbaar was (door een ruil in voorwaartse richting) begon het terreinvoordeel van Cees wel concretere vormen aan te nemen, in combinatie met doorbraakkansen op de verzwakte rechtervleugel van Marcel. Zoals het ging in de tijdnoodfase kon de a.i. voorzitter via een plakker doorbreken naar dam. Dat zou mogelijk nog remise zijn, ware het niet dat de resterende tijd voor Marcel zo beperkt was, dat hij mistastte. Daarna kon Cees de partij met zijn sterke dam snel beslissen.

Mark Klein Kranenbarg en Gerrit van Maanen' speelden een interessante opening waarbij Mark een flankspelaanval op touw zette. Aan de andere bordzijde kwam bovendien een kortevleugelopsluiting tot stand waardoor er vele combinatieve mogelijkheden ontstonden.

Nadat Gerrit van Maanen een afruil pleegde om een combinatiedreiging in het spel te brengen, had hij helaas overzien dat juist Mark door via een simpele actie een schijf kon winnen. Daarna werd er snel doorgeschoven, maar na een tweede fout besloot Gerrit de strijd te staken.

Gerrit de Bruijn won van Sil Bralts. Hoe dit is gegaan is mij nog niet bekend.

Uitslagen:

Everloo - Strooper 0-2; Bralts - De Bruijn 0-2; Klein Kranenbarg - Van Maanen 2-0; Sijbrands - De Waard 2-0

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie