Minder auto's in de spits door Spitsvrij

12 april 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Ruim negen procent van de automobilisten tussen Utrecht Amersfoort en Hilversum doet mee aan Spitsvrij. Dit blijkt uit een onderzoek een halfjaar nadat Spitsvij van start is gegaan. Hieruit blijkt dat de deelnemers veel minder in de spits staan en dat ruim 3000 minder in de spits rijden.

In de eerste zes maanden rijden deelnemers ruim veertig procent minder in de spits. Bijna twee procent van alle auto's is uit de spits verdwenen in de driehoek. ,,Spitsvrij werkt! Dankzij de grote inzet van alle deelnemers kan iedereen weer wat beter doorrijden in dit gebied'', zo stelt Remco van Lunteren, gedeputeerde Mobiliteit van de provincie

Spitsvrij deelnemers mijden de spits gemiddeld twee van de vijf dagen. Opvallend is dat zij dat vooral op de dinsdag en de woensdag doen, de drukste dagen in de driehoek. Spitsvrij richt zich op mensen die minstens vijf keer per week in de spits van of naar hun werk rijden. In totaal zijn dat 60.000 mensen, daarvan doen er ruim 5.400 aan Spitsvrij mee. Daarmee is het maximum aantal deelnemers bereikt. Er is inmiddels een reservelijst van belangstellenden. De deelnemers aan Spitsvrij ontvangen aan het begin van de maand een startsaldo. Per keer dat zij wel in de spits rijden gaat daar een bedrag van af. Gemiddeld ontvangen de deelnemers een beloning van rond de 30 euro per maand. De meeste deelnemers kiezen er voor om eerder of later naar of van hun werk te gaan. Ook thuiswerken en het openbaar vervoer zijn goede alternatieven.

Spitsvrij deelnemers rijden in een periode van 4 weken 1,5 miljoen kilometers minder in de spits. Netto levert dat een besparing op van 600.000 kilometer (omdat een deel van de deelnemers op een ander tijdstip wel rijdt). En dat komt neer op een verminderde CO2 uitstoot van 1 kton per jaar. Dat is vergelijkbaar met het isoleren van de muren en daken van 600 woningen of het plaatsten van 3.500 zonnepanelen.

De komende periode wordt berekend wat de reistijdwinst op de verschillende plekken is en wat daarvan de financieeleconomische effecten voor de samenleving zijn. Naar verwachting is deze informatie over enkele maanden beschikbaar. Spitsvrij loopt tot en met december van dit jaar en komt voort uit het Regionaal Koepelconvenant Mobiliteitsmanagement, dat een groot aantal ondernemers- en overheidsorganisaties uit de regio heeft getekend. Spitsvrij is tevens een van de regionale mobiliteitsprojecten van het ministerie van Infrastructuur en Milieu in het kader van de plannen voor een betere benutting van de infrastructuur. De provincie Utrecht is namens alle partijen opdrachtgever voor Spitsvrij.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie