Einde aan een 'onmogelijke wet'

11 april 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Het college van b en w moet met 'alle haar ten dienste staande middelen' bijdragen 'tot de beëindiging van regels, die het mogelijk maken dat asielzoekers, die legaal in Nederland verblijven, huisvesting en inkomen verliezen'. Een motie met die strekking werd dinsdagavond aangenomen door een meerderheid van de Amersfoortse gemeenteraad. De motie was ingediend door SP en PvdA. Tegen de motie stemden CDA, VVD en Groep van Vliet.

De SP en de PvdA dienden de motie in naar aanleiding van de uitzetting van een Iraakse familie uit het AZC in Amersfoort. De familie blijft legaal in Nederland maar mag geen gebruik meer maken van voorzieningen. Het Irakees gezin denkt in aanmerking te komen voor het generaal pardon, maar omdat de vader in Irak als oorlogsmisdadiger bekend is, werd hun aanvraag afgewezen. De rechter heeft bepaald dat de vader niet bij de aanvraag mag worden betrokken en dat de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) de aanvraag van de het gezin over moet doen. De IND is tegen die uitspraak in beroep gegaan waardoor de aanvraag van de familie stil ligt.

De SP wijst erop dat het asielzoekend gezin daardoor zonder inkomsten en huisvesting komt te zitten. Dit omdat het gezin het beroep door de IND weliswaar in Nederland mag afwachten, maar omdat er geen minderjarige kinderen in het spel zijn, geen recht meer heeft op voorzieningen.

Lokale gezagsdragers worden daardoor gedwongen een keuze te maken tussen het naleven van regels en menselijkheid. Eerder sprak burgemeester Bolsius ook al van een 'onmogelijke wet'. De SP is blij dat de motie werd aangenomen. ,,Vandaag (woensdag) is burgemeester Bolsius naar minister Leers om met hem te spreken over de onmogelijkheid van de huidige regelgeving. Hij liet gisteravond blijken de motie als een steun in de rug te zien'',aldus SP-raadslid Ad Meijer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie