Amersfoort stelt informatie digitaal beschikbaar voor apps

11 april 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De overheid heeft een schat aan informatie die geschikt is te maken voor interessante applicaties en visualisaties. Het beschikbaar stellen van deze Open Data door overheden is in opmars. De gemeente Amersfoort publiceert deze week tien gegevenssets via www.amersfoort.nl/opendataamersfoort.

Overheidsinformatie, of meer algemeen 'Open Data', heeft economische waarde. Met het ontsluiten, combineren en visualiseren van Open Data kunnen allerlei diensten worden ontwikkeld. Voorbeelden zijn Buienradar, OpenStreetMap en Nederland van Boven. De gemeente Amersfoort wil graag een bijdrage leveren aan de mogelijkheid om met beschikbare gegevens interessante toepassingen te ontwikkelen.

De informatie die de gemeente Amersfoort beschikbaar stelt gaat over de volgende onderwerpen: openbare verlichting, strooiroutes en zoutbakken, eetbare bomen, monumenten, vislocaties, speelplekken, artistieke kunstwerken, mooi groen, parkeerplaatsen, wijken, buurten en adressen EN gebouwen.

Het is een eerste stap. In de toekomst zal de gemeente meer data openbaar beschikbaar maken. Voordat de gemeente Amersfoort datasets beschikbaar stelt, worden deze getoetst op privacygevoeligheid en mogelijke juridische risico's. Daarnaast ontwikkelt de gemeente beleid rond het vrijgeven van data. De gemeente publiceert de data binnenkort ook op www.data.overheid.nL, omdat dit landelijk gezien het belangrijkste verzamelpunt van datasets is.

De vrijgave van datasets kreeg een belangrijke impuls door de samenwerking tussen Amersfoort geobedrijven en -instellingen die onlangs is gestart. De partijen die deelnemen aan deze samenwerking onderstrepen het belang van open data als motor voor innovatie en economische ontwikkeling. Zij werken momenteel samen aan de organisatie van een Open Data Challenge voor Amersfoort. Die zal naar verwachting dit najaar plaatsvinden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie