De fietsboot Eemlijn gaat weer varen

11 april 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Zondag 15 april vaart de fietsboot Eemlijn zijn eerste toeristische lijndienst van dit jaar over de Eem en de Randmeren. Tot 15 juni vaart de fietsboot deze lijndienst van Amersfoort via Soest, Baarn en Eemdijk naar Spakenburg óf Huizen en weer terug op vijf dagen per week: niet op maandagen en vrijdagen. Vanaf 15 juni tot 15 september wordt deze lijndienst dagelijks onderhouden en de laatste maand (tot 15 oktober) wordt het weer vijf dagen per week, dan vallen weer de maandag en vrijdag af.

Vorig jaar hebben Natuurmonumenten en fietsboot Eemlijn besloten te gaan samenwerken. Daarom voert de fietsboot dit jaar spandoeken van Natuurmonumenten met foto's van Eemland met de teksten 'Komt dat zien' en 'Weidse uitzichten'. Natuurmonumenten heeft natuurterreinen aan beide kanten van de Eem, de meeste zijn zo goed mogelijk ingericht voor de vele vogels, die graag in de Eempolders verblijven. Die terreinen vormen samen met de rivier Eem, de ecologische verbindingszone van Amersfoort naar de Randmeren. Natuurmonumenten én fietsboot Eemlijn willen samen deze gebieden graag tonen aan zoveel mogelijk liefhebbers van onze natuur. Neem uw verrekijker mee om in die weidse uitzichten goed te kunnen zien wat daar loopt, zwemt of vliegt!

Op twee zondagen (22 en 29 april) gaan twee 'vogelaars' mee aan boord van Amersfoort (vertrek 10.00 uur) naar Baarn, om de Eemlandse passagiers te vertellen over de buitelende lentevogels die onderweg te zien zijn. In Baarn nemen zij belangstellende passagiers mee voor een fietstocht terug naar Amersfoort via een vogelkijkscherm en een rustig landweggetje waar de komende jaren een Vogelboulevard wordt ingericht omdat daar meestal veel vogels kunnen worden 'gespot'.

Op deze zelfde twee zondagen stappen twee andere 'vogelaars' in Huizen (vertrek 14.00 uur) op de fietsboot om de Gooise passagiers mee te nemen naar de prachtige vogelpolders ten Noordoosten van Eemnes. Ook hier fietsen zij met belangstellende passagiers over een toekomstige Vogelboulevard, spotten vogels die de lente in hun kop hebben en wandelen naar de vogelkijkhut aan het Eemmeer, om daarna de excursie te beëindigen omstreeks 16.30 vóór de Theetuin Eemnes, vanwaar iedereen gemakkelijk zijn weg naar huis kan vinden.

Een van de terreinen van Natuurmonumenten langs de Eem is het historische landgoed Coelhorst. Daar werd door de landheer een speciaal appelras gekweekt: de Coelhorster appel. Vrijwilligers oogsten in de herfst de appels en Natuurmonumenten pasteuriseert het appelsap.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie