Hulpactie voor uitgezet Irakees gezin

11 april 2012 om 00:00 Nieuws

BINNENSTAD - De SP heeft zaterdag op de Varkensmarkt actie gevoerd voor het Irakees gezin dat vorige week maandag op straat werd gezet. De familie, een moeder met haar zonen, moest het AZC verlaten. Het gezin heeft geen recht meer op voorzieningen. Als noodoplossing zit de moeder met de jongste zoon momenteel bij een particulier in Rotterdam. De andere zoons zijn tijdelijk ondergebracht in Amersfoort. De SP wil helpen met een tijdelijke oplossing en vraagt mensen die onderdak willen verlenen, contact op te nemen.

door John Spijkerman

Met een maatschappelijk werker van Kwintes wordt gekeken hoe er duurzame oplossing gevonden kan worden voor de familie. Vorige week woensdag is daarover ook gesproken met de corporaties, met Kwintes en met andere hulpverleners. Voor de maand april is er nog geen oplossing, maar SP-raadslid Ad Meijer, die zich het lot van de familie aantrekt, zegt 'hoop en vertrouwen' te hebben dat er op de wat langere termijn een duurzame oplossing gevonden kan worden. ,,De corporaties hebben verzekerd dat ze begaan zijn met het probleem en doen wat mogelijk is.''

Meijer denkt zelf aan een opvangmogelijkheid in een ruimte waar de familie 'leefbaar kan bivakkeren'. ,,Misschien een anti-kraakachtige oplossing. Het liefst zou ik zien dat ze in een leegstandswoning terechtkunnen, maar de corporaties zeggen, dat ze daar van de gemeente geen medewerking aan mogen verlenen. Het belangrijkste is, dat het een leefbare oplossing is.''

Meijer vindt dat de overheid zelf de situatie heeft gecreëerd waarin de familie beland is. De Immigratie en Naturalisatiedienst is in beroep gegaan tegen een uitspraak van de rechter waardoor er nu niet opnieuw gekeken wordt of de familie in aanmerking komt voor het generaal pardon. ,,Ik hoop vurig op een oplossing uit de samenleving, maar ik zie hierin een verantwoordelijkheid voor de overheid. Anderen zien dat minder.'' Van een aantal collega-raadsleden zoals PvdA-raadslid Youssef El Messaoudi en BPA-raadslid Hans van Wegen heeft hij wel positieve reacties gehoord.

Meijer constateert dat er naast het ontbreken van een opvangmogelijkheid voor de familie, ook een 'financieel probleem' ligt. ,,Via het noodfonds van de NVA krijgen de moeder en de jongste zoon een vergoeding.'' Om ook iets voor de andere jongens te kunnen betekenen, is de SP een inzamelingsactie begonnen.

Mensen die willen helpen, kunnen zich melden bij de SP, tel 06-54281367. Financiële ondersteuning is mogelijk via rek.nr 5150343 ten name van SP-fractie Amersfoort.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie