Herdenking overdracht Kamp Amersfoort

6 april 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Op donderdag 19 april 2012 is het 67 jaar geleden dat Kamp Amersfoort door de Duitse autoriteiten officieel werd overgedragen aan mevrouw Loes H.M.A. van Overeem-Ziegenhardt, hoofd van de Dienst voor speciale hulpverlening van het Nederlandse Rode Kruis. Vanaf 13:30 uur wordt deze gebeurtenis tijdens een plechtigheid herdacht. De herdenkingsplechtigheid zal worden bijgewoond door honderden belangstellenden en genodigden waaronder oud-gevangenen, nabestaanden, vertegenwoordigers van onder andere het ministerie van VWS, ambassades, de Provincie Utrecht, de gemeentebesturen van Amersfoort en Leusden, het Nederlandse Rode Kruis en diverse collega-instellingen.

Bij de herdenking zullen mevrouw L.M.J. van Gent, oud-gevangene van Kamp Amersfoort en de heer prof. dr. P. Schnabel, directeur Sociaal en Cultureel Planbureau, een korte voordracht houden. Teun Schoemaker (16), één van de winnaars van de jaarlijkse dichtwedstrijd 'Dichter bij 4 mei', zal zijn gedicht voordragen.

De muzikale begeleiding van deze herdenking wordt ook dit jaar verzorgd door de Regimentsfanfare 'Garde Grenadiers en Jagers' van de Koninklijke Landmacht onder leiding van 1e Luitenant Harry van Bruggen. De vocale begeleiding wordt verzorgd door het ensemble 'Jeanboule' onder leiding van dirigente Elien van der Meer.

Speciaal voor oud-gevangenen, eventueel vergezeld van hun directe naaste familieleden, wordt voorafgaand aan het officiële deel van de herdenking vanaf 10:30 uur een bijeenkomst met een lunch georganiseerd in het bezoekerscentrum. Tijdens deze besloten bijeenkomst zal de tweede 'Kamp Amersfoort postzegel' worden gepresenteerd. De eerste herdenkingszegel waarmee Kamp Amersfoort in herinnering wordt gehouden werd vorig jaar op 19 april uitgereikt. De nieuwe herdenkingszegel is vanaf 19 april 2012 verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum van Kamp Amersfoort. Het initiatief voor de herdenkingszegels is afkomstig van Postzegelvereniging De Loupe uit Leusden.

Voor belangstellenden bestaat de mogelijkheid om het recent verschenen boek van Remco Reiding 'Kind van het Ereveld' aan te schaffen en te laten signeren. Reiding heeft op dit moment van 187 oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie, die in Leusden begraven liggen, de nabestaanden gevonden.

Vanaf 12:00 uur worden genodigden en belangstellenden voor het officiële deel van de herdenking verwacht. De plechtigheid begint om 13:30 uur. Na het openingswoord van de voorzitter van de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort, de heer ir. M. van Hoogevest, zal mevrouw L.M.J. (Leni) van Gent een voordracht houden. In februari 1945 werd de toen dertien jaar jonge Leni - samen met haar moeder, oudere broer en zus - gearresteerd en naar Kamp Amersfoort gebracht. Na een verblijf van drie dagen in een cel in de bunker van Kamp Amersfoort werden de vrouwen vrijgelaten. Broer Dimmen ging op transport naar Neuengamme en werd door de Amerikanen in Hamburg bevrijd.

Na de voordracht van de tweede gastspreker prof. dr. P. Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau en de voordracht van het gedicht van Teun Schoemaker zal de appèlklok twee minuten stilte aankondigen. De 'kampklok' wordt jaarlijks geluid door de heer F. van den Berg, zoon van gevangene Frans (de kok) van den Berg. In 1945 vroeg mevrouw Van Overeem aan de toen vijftienjarige Frans, die zijn vader in Kamp Amersfoort bezocht, om de klok te luiden voor het laatste appel.

Na het in acht nemen van twee minuten stilte start het defilé langs het monument 'Gevangene voor het Vuurpeloton' (de Stenen Man) aan het einde van de voormalige schietbaan. De eerste krans zal om ongeveer 14:30 uur worden gelegd door de twee oud-gevangenen J. van Roeden en K. van Dijk.Omstreeks 15:00 uur is de herdenking afgelopen.

Bij de ingang van het voormalige Kamp Amersfoort is de gehele dag een pantserwagen 'Humber Mk IV' te bezichtigen. Dit type voertuig werd op 7 mei 1945 door de Britse bevrijders van Kamp Amersfoort gebruikt tijdens hun intocht. Het voertuig wordt speciaal voor de herdenking door het Cavaleriemuseum beschikbaar gesteld.

Voor diegenen die op 19 april per openbaar vervoer naar de gedenkplaats willen reizen is er vanaf 10:00 uur tot 13:30 gratis busvervoer vanaf het NS-station Amersfoort-Centraal. De instapplaats is bij de halte voor buslijn 19 (perron 'A', kleine bus). Vanaf 14:30 uur tot 16:30 uur rijden de busjes van deze pendeldienst terug naar het NS-station Amersfoort-Centraal.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie