Ingezonden: Over volksgezondheid, nette buurten, hondenpoep en animal cops

6 april 2012 om 00:00 Nieuws

Volgens de administratie van onze huisarts wonen wij niet in een achterstandswijk, althans hij kan daarvoor geen extra bedrag in rekening brengen bij onze ziektekostenverzekering. Echter, ik zou hem dringend willen adviseren eens een kijkje te nemen in onze straat, het kan zo maar veel geld extra opleveren. Diverse kranten hebben het probleem intussen gesignaleerd. De volksgezondheid wordt bedreigd door 126 miljoen kilo hondenpoep die per jaar in straten en parken e.d. wordt achtergelaten. Mensen lopen grote kans via de larve van spoelwormen darmklachten en allergieën te ontwikkelen. De larve verspreidt zich door het lichaam en nestelt zich daar waar ze zich lekker voelt. Dat kan de lever zijn, of de hersenen, of soms een oogzenuw.

Lang heb ik in de veronderstelling geleefd dat we in een nette buurt van Hoogland wonen, maar mijn geloof daarin is de laatste maanden tot een dieptepunt gedaald. Helaas ben ik tot de conclusie gekomen dat veel hondenbezitters van mening zijn dat ze de kwalificatie ,,nette buurt'' eens grondig ter discussie moeten stellen. Kennelijk vinden ze dat ze de nette buurt een poepie moeten laten ruiken en aangetrokken tot het enorme succes, komen ze met hordes tegelijk (bij voorkeur in het donker) om de straat om te toveren tot een broedplaats voor schimmel, mestkevers en veroorzakers van allerlei ziekten. Of dit uit rancune is omdat ze zelf niet in een nette buurt wonen, laat ik even in het midden, maar misschien schuilt er toch een kern van waarheid in. Overigens zijn ze daar al maanden geleden mee begonnen en voor mij is de maat vol. Uiteraard heb ik geprobeerd aandacht voor dit probleem te vragen bij de Gemeente Amersfoort en jawel, ik vond meteen een gewillig oor. Er zou iemand komen kijken of mijn klachten wel gegrond verklaard konden worden. Helaas heb ik niet kunnen vaststellen of de controle heeft plaatsgevonden en/of de hondenpoep is opgemerkt. In ieder geval bleef het akelig stil en de troep werd niet opgeruimd. Laat ik nou in mijn onschuld hebben gedacht dat de gemeenteambtenaar een schep en een plastic zak bij zich zou hebben! Een paar maanden later heeft een ambtenaar geprobeerd de vervuilers op heterdaad te betrappen door 's morgens rond 8 uur te surveilleren. Vervolgens kreeg ik te horen dat men geen hondenbezitter op heterdaad had kunnen betrappen en dan hoef je het probleem kennelijk niet op te lossen. Daarna heb ik nog gevraagd of er dan in ieder geval iemand kan komen om de grote hoeveelheid hondendrollen op te ruimen, maar daar werd uiteraard niet meer op gereageerd. Een probleem constateren is één ding, er iets aan doen blijkt toch lastig te zijn. Natuurlijk weet iedereen al lang dat wanneer er één schaap over de dam is, de rest vanzelf volgt en dat geldt natuurlijk ook voor honden. Uiteraard zorgen de eigenaars er nog wel voor dat de honden niet bovenop een andere hondendrol gaan zitten (het dier zou z'n vieze poten eens thuis op de mat kunnen vegen) en het effect daarvan is dat de groenstrook ongeveer om de twintig centimeter versierd is met een drol. Tussen twee haakjes: onze straat wordt ook nog eens overgeslagen door de Rova als het gaat om zwerfafval op te ruimen. Overal in de buurt zie ik zo nu en dan medewerkers van de Rova met prikstokken bezig, maar onze straat is kennelijk een blinde vlek. En laten wij nu net de mensen zijn die het meeste betalen aan de gemeente als het gaat om belastingen. Hoe vreemd kan het lopen.

Ik ben uitermate creatief als het gaat om problemen op te lossen. Volgens mij kunnen we het beste animal cops inzetten als de bestrijders van overlast die door dieren wordt veroorzaakt. Ik denk dat we ze extra moeten belonen voor elke boete die ze uitdelen aan ieder die geen plastic zakje bij zich heeft of zijn/haar hond uitlaat daar waar dat niet is toegestaan. Politiemensen krijgen immers ook een bonus voor elke bon die ze aan verkeersovertreders uitdelen. Welaan, volop werk aan de winkel voor de animal cops in Amersfoort. Ik ben echt geen dierenhater, laat dat duidelijk zijn. Ik kan met bewondering en vertedering kijken naar een baas of bazin die braaf de drollen van de hond in een plastic zakje stopt. Soms heb ik zelfs de neiging om ze te complimenteren, maar om te voorkomen dat ze overmoedig worden laat ik dat achterwege. Ik draag al maanden een mondkapje als ik in onze straat loop en ik hoop dat deze oproep ertoe bijdraagt dat ik hier binnenkort mee kan stoppen. Ik ga er gemakshalve vanuit dat de betreffende hondenbezitters in ieder geval kunnen lezen.

Betty Blokzijl

Amersfoort

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie