Gratis extra containercapaciteit tijdens actie

6 april 2012 om 00:00 Nieuws

Inwoners van Amersfoort kunnen nu onder de noemer 'Meer GFT' gratis extra capaciteit aanvragen om groente-, fruit- en tuinafval (GFT) aan te bieden. Op deze wijze willen de gemeente en ROVA bereiken dat er meer GFT gescheiden wordt van het restafval. Er zit namelijk nog steeds veel GFT in het restafval en dat eindigt allemaal in de afvalverbrandingsinstallatie. Onnodig en niet duurzaam! De actie duurt tot en met 20 april a.s.

Tijdens de actie 'Meer GFT' kunnen inwoners tot en met 20 april a.s. extra containercapaciteit aanvragen. Afhankelijk van de huidige wijze van inzamelen ontvangen inwoners een grotere gft-container óf een extra container. Bij de aanvraag wordt meteen duidelijk welke variant het wordt. Het uitzetten van containers vindt plaats in de maanden mei en juni. Aanvragers krijgen van tevoren bericht wanneer de container wordt omgeruild of afgeleverd.

Bewoners die een extra container bestellen, ontvangen mogelijk een container die gebruikt is. Op deze wijze krijgen deze containers een tweede leven en eindigen ze niet bij het afval. De containers die worden hergebruikt zijn uiteraard goed gereinigd en verkeren in goede staat.

Het aanvragen van extra gft-capaciteit kan eenvoudig digitaal op www.rova.nl/meergft. Aanvragen kan ook via het Klantcontactcentrum van ROVA, telefoonnummer (033) 422 85 00 of klantenservice@rova.nl.

Nog te vaak belandt GFT bij het restafval. Uit analyses blijkt dat in 2011 in de gemeente Amersfoort 17% van het restafval bestond uit GFT. Dit gaat met het restafval naar de afvalverbrandingsinstallatie.

Daarmee gaat een waardevolle grondstof verloren want van het ingezamelde GFT kan prima compost of biogas gemaakt worden. Compost is een natuurlijke bodemverbeteraar voor de tuin. Naast compost wordt uit al het apart ingezamelde GFT uit Amersfoort bovendien groene stroom gemaakt. Dit gebeurt door middel van vergisting. Bij vergisten wordt het GFT tijdens een biologisch proces omgezet in biogas. Met dit gas wordt een warmtekrachtkoppeling aangedreven, die warmte en groene stroom produceert.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie