Bestorming brugklassen blijft voorlopig

6 april 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Amersfoort staat in de top twintig gemeenten met de grootste brugklasdruk tot en met schooljaar 2015. Dit komt door een kleine babyboom van de eeuwwisseling, die de komende jaren op zoek gaan naar een geschikte middelbare school. Dit blijkt uit een analyse door het Onderwijsblad van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het ministerie van Onderwijs.

Na 2014 zakt de groei landelijk in, maar houdt plaatselijk aan. In gemeenten als Utrecht, Amsterdam en Den Haag blijft het de komende jaren knokken om een plek op de populaire scholen.

Rond de eeuwwisseling hadden de verloskundigen het razend druk: Nederland beleefde een kleine babyboom. Het ging economisch goed waardoor meer jongeren het aandurfden een gezin te starten, oudere ouders kregen een derde kind, carrièrevrouwen kozen na het uitstel van hun kinderwens alsnog voor het moederschap. Die generatie bestormt nu de brugklassen, zo blijkt uit de cijfers. Komend schooljaar zijn er landelijk rond de 1500 leerlingen meer dan het jaar daarvoor; in schooljaar 2013-2014 komen er weer meer dan 3500 extra bruggers bij. Dat zijn omgerekend een slordige 160 brugklassen.

De babyboom is niet netjes verdeeld over het land. Krimpgebieden als Limburg, Zeeland en Oost-Groningen schieten in vrijwel alle gemeenten ook in het voortgezet onderwijs volgend jaar al in de min. Aan kop gaan Utrecht, Amsterdam en Den Haag, waar jaar in jaar uit vele honderden twaalfjarigen extra een plaats zoeken in het voortgezet onderwijs.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie