Struinen in de tuin van de buren

11 april 2012 om 00:00 Nieuws

.

Winters ‘Gluren’ krijgt op 17 juni zomerse variant AMERSFOORT - Een bandje in de tuin of een kunstenaar in de hoek van het terras en maar hopen op lekker weer. ‘Gluren bij de Buren’ heeft een zomers zusje erbij, namelijk ‘Struinen in de Tuinen’. Op zondag 17 juni kunnen Amersfoorters een kijkje in de tuin van de deelnemende buren nemen, waar door middel van kunst en muziek, een plek voor ontmoeting wordt gecreëerd

door Carlijn Assink

Want daar gaat het volgens organisator Dirkjan van Oord van Stichting Kultlab om. ,,In de stad is het toch vaak dat mensen de naaste buren niet kennen. Of de mensen verderop in de wijk. Met dit evenement is de drempel lager om even te komen kijken.” De winterse variant ‘Gluren bij de Buren’, waar mensen bij elkaar in de woonkamer komen kijken naar een artiest, had zoveel animo dat het werd uitgebreid naar de zomer. ,,De vraag kwam vaak waarom we het alleen in de winter organiseerden. Gluren bij de Buren’ bestaat nu vier jaar en daarom was dit een logische stap voorwaarts.”

Stichting Kultlab is een jong bedrijf in Amersfoort met al meerdere evenementen onder zijn hoede. De ‘Nachtbrigade’ organiseert feesten en festivals zoals ‘Into the Woods’ en het Koninginnenacht feest ‘B.E.A’ . Onder de Cultuurbrigade vallen evenementen als ‘Struinen in de Tuinen’. Dat laatste concept is simpel maar effectief. ,,Iedereen kan zich inschrijven als gastvrouw of -heer of als artiest. We zoeken tuinen, dakterrassen, balkons het maakt niet uit. Elke deelnemer houdt dan zijn eigen minicampagne om zijn of haar tuin te promoten en op de dag zelf kan iedereen binnenlopen en zo nieuwe mensen leren kennen.”

Het streven is dat er vijftig tuinen meedoen. Er hebben zich volgens Van Oord al meer dan vijftien deelnemers aangemeld. Zo ook de Amersfoortse Emilie Koot die haar tuin aan de Kruiskamp meteen heeft opgegeven. ,,Mijn dochter kwam ermee. Het lukte namelijk elke keer niet om aan ‘Gluren bij de Buren’ mee te doen. Toen dit omhoog kwam, dacht ik meteen: dat doe ik!” Het spreekt haar vooral aan dat het in de tuin is. ,,Omdat de tuin open is, is het wat toegankelijker van de woonkamer. Dat is toch wat meer privé.” Ze doet het niet om de buren te leren kennen. ,,Die ken ik wel, maar mensen uit de rest van de wijk niet. Een artiest in eigen tuin is wel bijzonder, daar komen hopelijk wel mensen op af.” De kinderen van Koot vinden het volgens haar ook wel prima dat hun tuin vol vreemden komt te staan. ,,En anders gaan ze maar weg”, lacht ze hardop.

Om het evenement in goede banen te leiden is er heel wat te organiseren, zegt Van Oord. ,,Elke wijk krijgt sowieso één looproute, zodat er overal wat te doen is. De bands zullen meestal akoestisch spelen in verband met geluidsoverlast. Maar iedereen is natuurlijk vrij om wat te doen in zijn of haar tuin. Ik denk dat twintig gillende kinderen in het speeltuintje naast je huis vervelender zijn dan een cabaretier.” 17 juni valt samen met het EK voetbal. Een bewuste keuze. ,,Als iedereen aan het einde van deze dag samen voetbal,kijkt is natuurlijk super. Dat is de bedoeling van ‘Struinen in de Tuinen: nieuwe contacten opdoen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie