Afbeelding

Hoger tekort Eemhuis niet uitgesloten

5 april 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Het college van b en w kan niet uitsluiten dat de bouw van het Eemhuis leidt tot een groter tekort dan de 10,5 miljoen euro waar al vanuit werd gegaan. ,,De actuele stand van zaken is dat als alle bekende grote risico's zich voordoen er per saldo een tekort kan ontstaan dat niet past binnen het taakstellend budget van 10,5 miljoen euro dat wij de nieuwe projectorganisatie hebben meegegeven.'' B en w willen alles in het werk stellen 'om te voorkomen dat deze risico's zich voordoen en om kosten die optreden als ze zich voordoen in de hand te houden.''

De gemeente wil het Eemplein samen met Multi Vastgoed op 4 november 2012 openen. De commerciële invulling van het plein zou dan rond moeten zijn. Het gaat daarbij om winkels, horeca, de bioscoop, de woningen, het centrale plein en de omliggende wegen. Multi Vastgoed verwacht bij opening vrijwel alle ruimten aan het plein verhuurd te hebben aan onder meer Pathé, AH, Mediamarkt, Blokker, Xenos en Van Haren.

De gemeente is in onderhandeling met Multi Vastgoed over een voorstel van de ontwikkelaar over de bouw van het appartementengebouw aan de Eem. Het uitgangspunt van de gemeent is daarbij dat de bpouw daarvan start in het voorjaar van 2013. Voor de bouw van de kantoorlocatie van het Eemplein heeft de ontwikkleaar nog geen voorstel gedaan. De gemeente verwacht dat bij de opening van het plein op 4 november 2012 het deel van het plein rond het appartementengebouw aan de Eem tijdelijk is ingericht of op een later tijdstip moet worden afgebouwd. De voorbereiding van de aanleg van het centrale plein en de omliggende wegen ligt nog steeds op schema om op 4 november te worden opgeleverd.

Eemhuis

Het casco van het Eemhuis is voor de opening van het plein op 4 november 2012 gereed. Daarna denkt het college dat er nog minimaal een jaar nodig is om het Eemhuis af te bouwen. Het casco afbouwen van KAdE, de warmte koude opslaginstallatie en de overige technische installaties kosten ruim € 6 miljoen. Dat bedrag is minder groot dan het tekort van 10,5 miljoen euro. Over de afbouw van KAdE binnen het Eemhuis wordt nog onderhandeld. De gemeente zegt de risico's en kosten voor de bouw van het Eemhuis nu goed te beheersen. Toch kan er een situatie ontstaan dat het tekort uitkomt boven 10,5 miljoen euro. Het college van b en w vindt geheimhouding noodzakelijk 'om onze onderhandelingspositie niet te ondermijnen en de lopende onderhandelingen om de kosten binnen het taakstellend budget van 10,5 miljoen euro te houden niet te frustreren'.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie