Afbeelding

Grote stroom aanvragen paspoorten voor kinderen

5 april 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De gemeente Amersfoort heeft een grote stroom aanvragen binnengekregen van paspoorten en identiteitsbewijzen voor kinderen. Hiervoor is extra personeel ingezet en zijn de openingstijden van de afdeling Burgerzaken verruimd. In april zijn de loketten van de afdeling Burgerzaken op drie zaterdagen langer open voor afspraken.

De Europese verordening over reisdocumenten is gewijzigd. Vanaf 26 juni 2012 hebben alle kinderen een eigen paspoort of identiteitskaart nodig om naar het buitenland en weer terug naar Nederland te kunnen reizen. Bijschrijvingen in het paspoort van de ouders of de voogd zijn dan niet meer geldig. Ouders die deze zomer met vakantie naar het buitenland gaan, moeten vóór 1 mei 2012 een paspoort of ID-kaart voor hun bijgeschreven kind(eren) aanvragen. Anders is de kans groot dat het reisdocument niet op tijd klaar is.

In Nederland hebben heel veel kinderen nog vóór de zomervakantie een eigen paspoort of ID-kaart nodig. Die moeten allemaal worden gemaakt door de Nederlandse producent van reisdocumenten. Bij die producent gaan spoedaanvragen en normale aanvragen voor. Daarna komen pas de aanvragen voor bijgeschreven kinderen aan de beurt. Daardoor kan het een paar maanden duren voordat het reisdocument voor het kind klaar is. De gemeenten hebben hierop geen invloed.

In een persbericht stelt de gemeente er alles aan te doen om de grote stroom aanvragen in april op te nemen. ,,Hiervoor wordt extra personeel ingezet. Ook zijn de tijden waarop men een afspraak voor een aanvraag kan maken verruimd. Zo is de afdeling Burgerzaken bijvoorbeeld op de zaterdagen 14, 21 en 28 april niet tot 12.00 uur maar tot 16.00 uur open voor afspraken.''

Op www.amersfoort.nl onder loketten/Burgerzaken kan digitaal een afspraak worden gemaakt voor het aanvragen van een paspoort of ID- kaart. Dit kan ook telefonisch op `14 033´. De aanvrager wordt dan op de afgesproken tijd geholpen. Zonder afspraak kunnen aanvragers bij Burgerzaken terecht op maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur. Maar door de grote stroom aanvragen is de kans wel groot dat er dan lange wachttijden zijn. In verband met Pasen is de afdeling Burgerzaken gesloten op 6, 7 en 9 april.

Wie niet met kinderen vóór 1 september 2012 naar het buitenland gaat en ook geen kind heeft dat vóór die datum 14 jaar wordt, kan volgens de gemeente beter een paspoort of ID-kaart voor het kind aanvragen op het moment dat dit echt nodig is. Kinderen hoeven zich in Nederland pas vanaf 14 jaar te kunnen identificeren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie