‘Leren kijken is de basis’

11 april 2012 om 00:00 Cultuur

AMERSFOORT - De eerstvolgende KunstKijkRoute van Amersfoort, een van de langst bestaande open ateliers van Nederland, vindt zondag 15 april plaats. Er nemen 62 kunstenaars en tien galeries aan deel. Van 13.00 tot 17.00 uur kunnen bezoekers de kunst zonder enige verplichting tot aankoop te bekijken. In deze rubriek presenteren zich drie kunstenaars die geografisch dicht bij elkaar liggen. Deze maand drie ateliers in Amersfoort-Noord.

Trudy Beekman

Trudy Beekman is de vrouw achter de Schetsacademie. Hier leert zij cursisten de geheimen van het snelle tekenen, het snel verwerken van een indruk, alsof je een foto maakt. Tijdens haar studie tekenen was haar opgevallen dat de schetsboekjes van de grote meesters vaak veel speelser en levendiger waren dan hun uitgewerkte schilderijen. ,,Bekend zijn de schetsboekjes van Van Gogh, de schetsen van Tiepolo, da Vinci en Rembrandt. Het raakte me omdat ik geïnteresseerd was in de groei van mensen die leren tekenen. Niet wetende dat ik hier later zelf les in zou geven.”

In de leer gaan bij Trudy is ook mogelijk tijdens een basiscursus Schetsen Op Reis. Hier kan geleerd worden schetsen te maken van de meeste voorkomende onderwerpen die je op reis tegenkomt. Hierdoor wordt een reisverslag veel persoonlijker dan met foto’s. ,,Het schetsen heeft me ook inzicht gebracht in wie ik ben en wat me echt interesseert. Schetsen leidt tot verdieping van een vakantie en mogelijk ook van het dagelijks leven van de deelnemers. Schetsen is Zen”, besluit Trudy.

Adres: Elegaststraat 24.

Renée Teunis

Renée Teunis maakt als kunstenares schilderijen en hoedjes van vilt. Samen met de fotograaf Michiel Wijnbergh runt zij Studio Lichtpen. Dit atelier is gehuisvest in een kantoorpand in de wijk De Hoef bij station Schothorst. Van Michiel Wijnbergh is vrij werk te zien, zoals straatfotografie, standslandschappen en een portretserie van passanten in Amsterdam. Renée en Michiel proberen vaak nog andere kunstenaars uit te nodigen tijdens de KKR-zondagmiddagen. Zo kan het zijn dat Michiels zus een portret van je maakt met Spaans riet en Oost-Indische inkt.

Adres: Lichtpenweg 6.

Loes Koel

Loes Koel schildert al heel lang en heeft leren kijken naar kunst in vele disciplines. Dat doet zij graag onder leiding van een kunsthistoricus in groepsverband maar ook alleen. ,,Het bezoeken van tentoonstellingen om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen en inspiratie op te doen maakt mij gelukkig”, bekent zij. Als leerkracht op de onderbouw van het basisonderwijs leer ik kinderen zich spontaan te uiten tijdens de expressielessen. ´Leren kijken is de basis.”

u Adres: Zandkamp 222.

Meer info over de KunstKijkRoute op: www.kunstkijkroute.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie