'Beleidsplan Amfors moet worden aangescherpt'

11 april 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De gemeenten Amersfoort, Leusden, Woudenberg, Baarn, Bunschoten en Soest noemen het ontwerp-bedrijfsplan dat de Amfors-directie heeft opgesteld 'een goede basis', maar vinden aanscherpingen noodzakelijk. Omdat de Raad van Commissarissen van Amfors heeft gezegde essentiële beleidswijzingen te willen doorvoeren, willen de zes gemeenten toch hun 'commitment' uitspreken voor de toekomstige samenwerking met Amfors'.

De Amfors-directie heeft het ontwerp-bedrijfsplan opgesteld om miljoenentekorten bij de sociale werkvoorziening te beperken. Bij ongewijzigd beleid zou het financiële tekort bij RWA in 2018 oplopen tot 8 miljoen euro. Het ontwerp-bedrijfsplan wordt pas donderdag gepresenteerd, maar nu al nemen de zes gemeenten die deel uitmaken van het Regionaal Werkvoorzieningschap Amersfoort (RWA) met een persbericht een voorschot op de inhoud van het bedrijfsplan. In het definitieve bedrijfsplan moet de commerciële slagkracht van Amfors worden verbeterd. Ook moet Amfors minder afhankelijke worden van gemeentelijke opdrachten, vinden de zes RWA-gemeenten. Bij Amfors werken zo'n 1800 mensen.

De sociale werkvoorziening komt in de problemen door een verlaging van de subsidie die gemeenten vanuit het Rijk ontvangen voor mensen die in WSW zitten. In de toekomst wordt het moeilijker om in de WSW te komen en worden de lonen van WSW-ers aangepast aan het minimumloon. De groep huidige WSW-ers - met relatief goede arbeidsvoorwaarden - kan niet worden ontslagen. Het zorgt ervoor dat gemeenten veel meer moeten uitgeven, dan dat ze ontvangen. Door Amfors commerciëler en marktgerichter te maken moeten de inkomsten en het rendement omhoog. Met de invoering van de Wet Werken naar Vermogen met ingang van 1 januari 2013 lopen de tekorten bij RWA de komende jaren flink op. Amfors kan de tekorten vanuit de exploitatie en het eigen vermogen niet meer betalen, dus worden de gemeenten aansprakelijk.

In het persbericht wordt gewaarschuwd dat gemeenten rekening moeten houden met een 'structurele aanzuiveringsverplichting van het subsidietekort bij RWA'. Dat betekent dat de RWA gemeenten jaarlijks de portemonnee moeten trekken om de tekorten aan te zuiveren. Volgens het ontwerp-bedrijfsplan kan dat tekort 'in het slechtst denkbare geval' alleen in 2018 al 4 miljoen euro zijn. De RWA gemeenten geven ook aan dat Amfors niet kan rekenen op een grote toename van het aantal opdrachten van gemeenten.

De zes gemeenten hebben als aandeelhouders van Amfors het bedrijf gevraagd een bedrijfsplan te maken met concrete plannen om de subsidietekorten vanaf 2015 weer te kunnen compenseren. De kaders waaraan dit plan moet voldoen, zijn vastgelegd. De zes gemeenten zien het ontwerp-bedrijfsplan als een goede basis. Maar zij vinden dat Amfors in het definitieve plan commerciëler moet werken. Dat betekend dat de organisatie minder afhankelijk moet zijn van gemeentelijke opdrachten. Verder vereist een aantal maatregelen nog nadere onderbouwing, vinden de RWA gemeenten. Zo is de aanpak van het ziekteverzuim is niet uitgewerkt en zijn er twijfels over de financiële haalbaarheid van de maatregelen rond reïntegratieactiviteiten, dagbesteding en inzet van extra medewerkers uit de Wet Werk & Bijstand. Amfors kent met meer dan 17 procent een hoog ziekteverzuim.

Volgens de RWA gemeenten wil de Raad van Commissarissen van Amfors essentiële beleidswijzigingen oppakken en doorvoeren. ,,Daarbij wordt ook gekeken naar versterking van het management en verbetering van de 'commerciële slagkracht'.'' De zes gemeente willen op basis hiervan hun 'commitment uitspreken voor de toekomstige samenwerking met Amfors'.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie