Buijtelaar en Boeve als Don Quichotte tegen windmolens

4 april 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Binnen het college van b en w bestaat verdeeldheid over de mogelijke komst van grote windmolens in Amersfoort. Wethouders Buijtelaar en Boeve zijn tegen, terwijl de wethouders Van 't Erve, Tigelaar en burgemeester Bolsius voor zijn. Als mogelijke locaties wordt gedacht aan industrieterrein Isselt en bij knooppunt Hoevelaken. Bij knooppunt Hoevelaken zou het om twee 110 meter hoge windmolens gaan, op Isselt wordt gedacht aan één windmolen van 80 meter.

De achtergrond voor het onderzoek naar windmolens is dat Amersfoort de ambitie heeft om in 2030 een CO2-neutrale stad te zijn. Een middel dat daaraan kan bijdragen is gebruik maken van windenergie. Vanuit de samenleving komen verschillende initiatieven voor het oprichten van windmolens. Momenteel is er een initiatief van de bewonersvereniging Duurzaam Soesterkwartier om windmolens op Isselt te plaatsen. Tevens is er een initiatiefnemer die mogelijkheden ziet om, mede met bewonersparticipatie, enkele windmolens bij knooppunt Hoevelaken te realiseren.

Wethouders Buijtelaar en Boeve willen de grote windmolens niet toestaan omdat zij de maatschappelijke gevolgen en ruimtelijke effecten belangrijker vinden dan de duurzaamheidsbelangen. Ter indicatie, windmolens op knooppunt Hoevelaken worden hoger dan de Onze Lieve Vrouwetoren die 98 meter hoog is.

Windmolens bij knooppunt Hoevelaken zijn vooral zichtbaar vanaf de snelweg. De windmolen bij Isselt is zichtbaar vanuit het omringende landschap. Het college vreest dat een hoge windmolen daar het beeld vanuit het landschap gaat domineren. De kans is overigens groot dat locatie Isselt bij nader onderzoek afvalt in verband met het relatief hoge risico voor vogels.

De eventuele aanleg van windmolens wordt een particuliere investering. De grond waarop de windmolens eventueel zouden komen te staan is geen eigendom van de gemeente. De grond op de Isselt is van Waterschap Vallei en Eem, op knooppunt Hoevelaken van Rijkswaterstaat. De gemeenteraad mag zich op 10 april uitspreken over de mogelijkheid van grote windmolens in Amersfoort.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie