Mondriaan en de Theosofie in Mondriaanhuis

4 april 2012 om 00:00 Nieuws

BINNENSTAD - Op donderdag 19 april geeft kunsthistoricus Peter Wagemakers van 19.30 uur tot 22.00 uur in het Mondriaanhuis Amersfoort een lezing over Mondriaan en de Theosofie, in het bijzonder over hoe de Theosofische opvattingen over evolutie het werk van Mondriaan hebben beïnvloed. Deelname aan de lezing kost € 7,50. Omdat er een beperkt aantal plaatsen is, is reserveren via info@mondriaanhuis.nl gewenst.

Mondriaan werd in 1909 lid van de Theosofische Vereniging. Zijn gehele verdere leven is hij vast blijven houden aan de Theosofische leer, een zoektocht naar een betere, spirituelere wereld. Zijn kunst is in die context te lezen. Vanaf het begin, met als hoogtepunt het werk Evolutie uit 1911, is dat evident. In de jaren erna, met zijn geometrisch abstracte werken, ligt het minder voor de hand.

In de lezing Mondriaan en de Theosofie 'zonder geloof vaart niemand wel' maakt Peter Wagemakers aan de hand van afbeeldingen van Mondriaans werk, de continuïteit van de Theosofie in het oeuvre van Mondriaan duidelijk; een verhaal dat leidt van de traditionele symboliek in het Evolutie-triptiek tot het moderne en abstracte Victory Boogie Woogie uit 1944.

De lezing Mondriaan en de Theosofie 'zonder geloof vaart niemand wel' is onderdeel van het randprogramma bij de tentoonstelling Evolutie die momenteel op de bovenverdiepingen in het Mondriaanhuis te zien is. Deelname aan de lezing is inclusief koffie/thee en bezoek aan de tentoonstellingen Evolutie en Wei Sloot Koe. De tentoonstelling Wei Sloot Koe toont vroege experimenten van Mondriaan: zeven vroege werken van Mondriaan rond een bijzonder schilderij van Mondriaan: Weiland met vijf koeien.

Mondriaanhuis, Kortegracht 11, Amersfoort. T 033 46 00 170, info@mondriaanhuis.nl, www.mondriaanhuis.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie