Afbeelding
BDU

Supporters Heracles houden huis in Amersfoort

22 maart 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Tientallen supporters van de voetbalclub Heracles hebben donderdag gezorgd voor vernielingen op het station en in de binnenstad van Amersfoort. In totaal zijn 22 supporters aangehouden vanwege het niet hebben van een geldig legitimatiebewijs en negen supporters zullen strafrechtelijk worden vervolgd.

door Margreet van den Broek

De Heraclesfans waren onderweg naar de halve finale van het bekerduel tegen AZ in Alkmaar. Vanwege de seinstoringen op het spoor, strandden aan het einde van de middag enkele tientallen supporters op het treinstation in Amersfoort. Dit leidde tot ongeregeldheden op het station.

Ook op het Onze Lieve Vrouwenkerkhof in de binnenstad werden vernielingen aangericht. Volgens een getuige had een groep van tussen de vijftig en zestig Heracles-aanhangers zich verzameld op het terras van één van de café's. Plotseling sloeg de vlam in de pan, en werd er met stoelen, glazen en asbakken gegooid.

De politie was snel ter plaatse om in te grijpen en verrichtte enkele aanhoudingen. Meerdere politie-eenheden uit de regio assisteerden daarbij de agenten uit Amersfoort, en wisten te voorkomen dat de onruststokers zich zouden verspreiden door de stad. De groep supporters werd daarop overgebracht naar bussen, die naar Alkmaar zouden rijden. Er werd echter al snel een tussenstop gemaakt op de Laan 1914 in Amersfoort-Zuid. Daar werden de supporters stuk voor stuk uit de bussen gehaald. Alle inzittenden moesten zich legitimeren. In totaal werden volgens politiewoordvoerder Bernard Jens tien aanhoudingen verricht.Ook werden de bussen na aankomst nog doorzocht op eventuele wapens. De Laan 1914 was in verband met het onderzoek enige tijd afgesloten. Vervolgens vertrokken de bussen met de Heracles-aanhangers die verder konden reizen. Volgens de politiewoordvoerder niet naar Alkmaar, maar naar Almelo, de thuishaven van Heracles.

De politie zal de komende dagen de videobeelden van de beveiligingscamera's in de binnenstad onderzoeken om zo mogelijk nog meer aanhoudingen te kunnen verrichten.

Raadslid Youssef El-Messaoudi (PvdA) stelt vraagtekens bij de aanleiding van de incidenten. ,,Er lijken twee kanten aan dit verhaal te zitten. De politie spreekt van een grote groep die rellend de stad in trok, maar ik heb van een horecaondernemer gehoord dat de ongeregeldheden pas uitbraken nadat de politie met veel bombarie arriveerde. Als dat zo is, dan wil ik de burgemeester daar over bevragen."

Ook wil El-Massaoudi weten of de gemeente Amersfoort wel adequaat is voorbereid op een onverwachte toestroom van voetbalsupporters. Donderdag werd die door treinstremmingen veroorzaakt. ,,Station Amersfoort is nu eenmaal een centraal punt, waar wekelijks veel voetbalfans langs reizen. Zijn we daar voldoende op voorbreid? Dat wil ik uitzoeken."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie