Dierenpraat, ode aan Armando

28 maart 2012 om 00:00 Cultuur

VATHORST - Met Dierenpraat bewijst acteur, theatermaker en verteller Niels Brandaan Cotterink wederom een meester in de ‘vertelkunst’ te zijn en geeft hij op schitterende wijze het waardevolle gedachtegoed van Armando door. 2929Armando, inmiddels 82 jaar, is een bekend en gewaardeerd kunstenaar en een alom geprezen schrijver van proza en poëzie. In 1999 schreef hij het boekje Dierenpraat waarvoor hij in 2000 een zilveren griffel ontving.

Het boekje Dierenpraat bestaat uit elf raadselachtige dialogen, van een man met dieren. De dieren spreken met de man over alledaagse zaken. Maar hun gesprekken zijn allesbehalve alledaags. Er zit altijd een onverwachte draai, een geestige wending en een wonderlijke logica in. Cotterink zet met Dierenpraat een sprankelende, literaire muziektheatervoorstelling neer, met eigenwijze arrangementen, ontroerende zang, humoristische voordrachten en verrassende beschouwingen. Hij benadrukt in de voorstelling vooral Armando zijn bijzonder vrije geest en zijn scherpzinnige humor.

Met slechts een klein stukje, zwart tape op zijn bovenlip, persifleert Cotterink op unieke wijze zijn inspirator. Armando, zittend op een stoel, vertelt over de ontmoeting met Cotterink, zeven jaar geleden in zijn flat te Amstelveen. Kort maar krachtig was het. Vervolgens draagt hij voor uit zijn eigen boekje Dierenpraat. Tussen de voordrachten door, filosofeert hij over het leven en laat hij Armando op scherpzinnige en humoristische wijze, het leven dat hij leidt, becommentariëren en relativeren.

De muziek in de voorstelling bestaat uit expressieve zigeunermuziek, waarvan de oorsprong in Oost Europa ligt. Bestaande muziekstukken worden gecombineerd met eigen composities en improvisaties. Teksten Armando (Dierenpraat, 1999). Liedteksten, spel en zang Niels Brandaan Cotterink. Radèk Fedyk (gitaar/accordeon), Ulrich Wentzlaff (contrabas) , Sander Hoving en Jorien Muste (viool).

u Vrijdag 13 april om 20:15 uur in de theaterkamer. Kaarten à 15 euro zijn te bestellen via www.dekamers.nl.

De Wraak van de Geest (leeftijd: 7+)

Familieconcert naar de opera ‘Semiramide’ van Gioacchino Rossini.

Izhar Elias, winnaar van de Nederlandse Muziekprijs 2011, speelt op zijn gitaar uit 1840 en vertelt het spannende verhaal. IIzhar Elias (1977) is bekend om zijn verhalende en poëtische gitaarspel. De Wraak van de Geest is een bijzondere samenwerking met jeugdtheater regisseur Theo Terra, bekend van Theater Terra. Op een groot beeldscherm in het decor komen diverse papieren figuren tot leven, en is de vingervlugheid van Izhar op de voet te volgen. Woensdag 4 april 2012 in de theaterkamer om 15:00 uur. Kaarten à 9 euro (kinderen 7 euro) zijn te bestellen via de website www.dekamers.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie