Mexicaans feest in De Lieve Vrouw

28 maart 2012 om 00:00 Cultuur

BINNENSTAD - Met het zomerse weer op de Amersfoortse terrassen haalt De Lieve Vrouw latin music in huis. Een Mexicaans feest door Mariachi Tierra Caliénte, dat zijn 25 jarig jubileum viert. Vijfentwintig jaar la pura alegria onder de bezielende leiding van Ramón Balderas Sánchez. Een van de hoogtepunten van de mariachi: het optreden met Maria de Lourdes, één van de bekendste zangeressen van Mexico.

Ramón Balderas Sánchez over zijn concert in De Lieve Vrouw: ,,Ik ga een reis maken door eerst een serenade te brengen, ik ga zelf een lied zingen voor mijn lief, over hoe mooi ze is en hoe groot mijn liefde voor haar is. Dan barst het los met echte levensliederen, smartlappen waar ons repertoire rijk aan is. Uiteindelijk de grote fiësta, want liefde en tranen maken we goed met tequila, taco’s en dans, feest en nog eens feest.”

Festivalgangers kennen Ramón Balderas Sánchez ongetwijfeld van Dias Latinos, het jaarlijkse festival op de ‘stoep’ van De Lieve Vrouw. Wijlen Math Meester, de ‘vader’ van Dias, haalde de Amsterdammer met Mexicaanse roots naar Amersfoort en wist meteen dat het goed zat. Ramón is niet alleen de nieuwe festivaldirecteur van het Dias Latinos, maar ook artistiek leider van het door Balderas opgerichte veertien musici tellende Mariachi Tierra Caliénte.

Vijfentwintig jaar geleden besloot Ramón Balderas Sánchez spontaan om voor Koninginnedag 1986 een mariachiband te formeren. Deze band is inmiddels uitgegroeid tot het volwaardige Mariachi Tierra Caliénte orkest. De mariachi is een traditioneel Mexicaans straatorkest bestaande uit minstens twee violen, twee trompetten, gitaar of vihuela, gitarron en zangers.

Balderas over zijn inspiratiebron: ,,Ik werd wakker geschud door Pedro Infante, de grootste zanger/acteur in de Mexicaanse geschiedenis, bekend van het liedje Las Mañanitas, het verjaardagslied. Als er een mooie dame in de buurt jarig was dan werd dat lied gespeeld door een mariachi en dat zo rond 5 uur.”

Mariachi Tierra Caliénte integreert ook jazz en Salsa Mexicana in hun traditionele Mexicaanse volksmuziek. Altijd in beweging heeft Balderas onlangs weer een nieuwe stijl aan het volksrepertoire toegevoegd: het Amsterdamse levenslied in mariachistijl. Zoals de mariachi in de film El Mariachi (1992) een explosie van geweld uit zijn gitaarkist knalt, zo tovert Mariachi Tierra Caliénte een vuurwerk van muziek uit hun instrumenten.

u Zaterdag 31 maart, 20.30 uur. De Lieve Vrouw, Lieve Vrouwestraat 13. Info: www.lievevrouw.nl. Entree € 15,50.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie