Kamerkoor eert twee componisten

15 februari 2012 om 00:00 Cultuur

AMERSAFOORT - Het St. Joris Kamerkoor brengt op zaterdag 10 maart een programma waarin kerkmuziek uit de jaren veertig van de vorige eeuw centraal staat. Daarbij wordt het werk van twee belangrijke componisten onder de loep genomen: Benjamin Britten en Zoltan Kodaly. Het vocaal ensemble Quink zingt werk van een componist die qua thematiek en achtergrond vergelijkbaar is met beide componisten: Ralph Vaughn Williams.

door Peter Bruinsma

De Brit Benjamin Britten en de Hongaar Zoltan Kodaly werden beide geïnspireerd door volksmuziek. Hun zeer persoonlijke, kenmerkende muzikale taal vindt bij beide componisten zijn oorsprong in schoonheid en menselijkheid. Muziekeducatie voor de jeugd stond bij allebei hoog in het vaandel en veel van hun werken werden voor educatieve doeleinden geschreven.

Dirigent Bas Ramselaar is getroffen door de vocale kracht van het werk van Britten en Kodaly. ,,Britten wordt vooral geroemd en genoemd als operacomponist. Hij maakte al vroeg kennis met de zang en schreef ook vele liederen in een specifiek Engels vocale stijl.

Kodaly heeft samen met Bartok veel gedaan voor de muziekfolklore in Hongarije. Hij blijft aan het idioom van de late romantiek gebonden en vermijdt elk modern extremisme. De invloeden van jazz en volksmuziek zijn in het werk van beide componisten hoorbaar.

De klanken van de Missen uit de jaren ‘40 en ‘50 zijn sterk heroïsch van aard en zijn niet gespeend van enige chromatiek.”

Composities werden regelmatig opgedragen aan goede vrienden of geschreven voor een speciale gelegenheid. Zo droeg Kodaly zijn Missa Brevi in 1944 op aan zijn vrouw ter gelegenheid van hun 35-jarig huwelijksfeest. Britten schreef zijn Wedding Anthem “Amo ergo su” ter gelegenheid van het huwelijk van de Graaf van Harewood met concertpianiste Marion Stein.

In het jubileumjaar van Koningin Elizabeth zingt Quink Vocaal Ensemble heel toepasselijk het motet Silence and Music dat Vaughn Williams ter gelegenheid van haar kroning in 1953 schreef op een gedicht van zijn echtgenote , de dichteres Ursula Wood. Het Quink vocaal ensemble bestaat uit professionele zangers die als solist en zanger ook aan andere ensembles verbonden zijn.

Bas Ramselaar vult aan:,,In het concert van 10 maart zullen wij als St. Joris Kamerkoor Britten en Kodaly in al hun veelkleurigheid laten horen. Het programma toont ook hoe all-round beiden als componist waren. Hier en daar swingt het in hoge mate.”

u Kodaly en Britten in de jaren 40

St. Joris Kamerkoor o.l.v Bas Ramselaar m.m.v QUINK vocaal ensemble en Wouter van Belle, orgel

zaterdag 10 maart, St.Joriskerk Hof Amersfoort, 20.15 uur

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie