Afbeelding

'Gemeente was niet nalatig bij asbestsanering'

8 februari 2012 om 00:00 Nieuws

KOPPEL - Achteraf bezien was het verstandiger geweest om richting woningcorporatie De Alliantie strakker op te treden bij de asbestsanering van de daken in Jeruzalem, vindt het college van b en w. De gemeente heeft te lang gewacht op vrijwillige asbestsanering door de corporatie. Dat gebeurde nu pas in maart 2011. Toch vindt de gemeente niet dat zij nalatig is geweest. Volgens het college is de eigenaar van de panden er primair verantwoordelijk voor om ervoor te zorgen dat asbest geen gevaar oplevert voor de gezondheid en veiligheid.

door John Spijkerman

Het was verstandig geweest gebruik te maken van de handhavingsbevoegdheden die de gemeente heeft. ,,Zeker waar het gaat om asbest, waarbij er gezondheidsrisico's aanwezig zijn'', schrijft het college nu in een brief aan de gemeenteraad.

De bewonerscommissie Jericho-Jeruzalem schreef de gemeente op 11 december 2011 een brief met vragen over de rol van de gemeente Amersfoort in de asbestsanering. Volgens de bewonerscommissie hebben bewoners en passanten een onnodig risico gelopen om met asbest in aanraking te komen. De commissie vindt dat de Alliantie daarbij heeft gekozen voor geld in plaats van veiligheid en gezondheid voor de huurders. Het verwijt aan de gemeente is dat deze zich schuldig heeft gemaakt aan een gemakzuchtige houding, 'die er niet toe heeft bijgedragen dat de risico's voor bewoners tot het minimum beperkt bleven.

De gemeente zegt niet eerder dan in april 2010 signalen van bewoners te hebben ontvangen dat er sprake was van loskomende asbestdeeltjes. ,,Daarvoor was er voor ons dan ook geen aanleiding om te twijfelen aan de kwaliteit van de asbestdaken.'' De Alliantie heeft in 2008 eerst geprobeerd door het impregneren van de daken ervoor te zorgen dat de verwering van de asbestdakplaten zou stoppen. Achteraf bleek dat het impregneren niet goed was uitgevoerd en niet het gewenste resultaat had opgeleverd. ,,Voor ons is dit een les geweest om voortaan geen genoegen te nemen met het enkel impregneren van verweerde asbestplaten'', schrijven b en w nu. Het college vindt dat de communicatie tussen de Alliantie en de bewoners niet goed is gegaan. ,,Bovendien zijn wij pas laat op de hoogte geraakt van de problemen die speelden.''

De schuldbekentenis van de gemeente komt nadat de gemeente Amersfoort tot tweemaal toe door de VROM-inspectie op de vingers was getikt. De VROM-inspectie oordeelde dat in de uitvoering van gemeentelijke asbesttaken op meerdere onderdelen verbeteringen mogelijk zijn. De aanvankelijk door Amersfoort aangedragen verbeteringen werden door VROM als 'onvoldoende' gekwalificeerd 'om de gewenste adequate uitvoering van de asbesttaken verder te realiseren. VROM vond verdergaande verbeteringen noodzakelijk 'gezien de gezondheidsrisico's die kunnen optreden bij onzorgvuldige asbestverwijdering- en - afvoer'. Inmiddels zegt de gemeente Amersfoort een groot aantal van de verbeteracties die VROM aangaf, te hebben overgenomen. Het college zegt de lessen uit de asbestsanering in Jeruzalem te hebben gebruikt toen bleek dat er ook elders in Amersfoort - de woningen aan de Bruggensingel-Zuid in Kattenbroek asbestdeeltjes loskwamen. Er is toen niet geïmpregeneerd en er is gedreigd met handhaving als de daken niet snel zouden worden gesaneerd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie