Kamerkoor zingt Brahms’ requiem

1 februari 2012 om 00:00 Cultuur

BINNENSTAD - Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms wordt meestal uitgevoerd met een groot orkest, maar Brahms zelf heeft een versie gemaakt voor vierhandig piano. Deze zogenaamde Londense versie van het requiem het Gereformeerd Kamerkoor Amersfoort (GKA) onder leiding van Jannes Munneke zaterdag uit.

door Peter Bruinsma

Jannes Munneke dirgeert het koor al vanaf de oprichting in 1969. Hij was eind december 2011 vijftig jaar getrouwd en verzocht ‘zijn’ koor de delen vier en zes uit Ein Deutsches Requiem tijdens een kort feestelijk muziekmoment voorafgaand aan de receptie te zingen.

,,Hoewel we het werk al eens eerder hadden uitgevoerd moest er toch weer worden gerepeteerd. Daardoor kwamen we als koor eigenlijk op het idee om het maar helemaal opnieuw in studie te nemen en het twee maanden na mijn gouden huwelijksfeest in concert uit te voeren.”

Brahms schreef Ein Deutsches Requiem in de jaren 1861-1868 aangespoord door het verdriet over de dood van zijn moeder. Hij schiep een persoonlijke vorm, waarin zijn eigen krachtig geloof in tekst en muziek tot uiting kwam. Daarbij gebruikt Brahms niet de gebruikelijke liturgische tekst, maar maakte zelf een keuze uit bijbelteksten die van toepassing zijn op de dood en het hiernamaals.

Zoals wellicht doet vermoeden verwijst de titel niet zozeer naar het Duitse volk, maar veel meer naar de taal waarin het werk is geschreven. In de zeven delen van het werk klinken verschillende bijbelteksten in een troostrijk perspectief. “Een ander beroemd en groot werk dat is opgebouwd uit een verzameling bijbelteksten is de Messiah”, licht Jannes Munneke.

“Brahms componeerde de versie met vierhandig piano zelf waardoor het beroemde koorwerk ook geschikt werd voor uitvoering op kamermuzikaal niveau. Het is niet elk koor gegeven om met groot orkest en solisten concerten te geven. Bovendien sluit de pianoversie goed aan bij de bezetting van ons koor”.

Hoewel de pianoversie relatief onbekend is was het juist deze versie die in 1871 in Londen werd uitgevoerd. Na deze uitvoering werd Brahms al snel wereldberoemd.

Pianoversie

Jannes Munneke hoorde onlangs een uitvoering door het Nederlands Kamerkoor. ,,De pianoversie van dit werk is geen bleek aftreksel van het origineel maar een zelfstandige, meer intieme compositie waarin de tekst en het koor prominenter zijn. Het is emotioneel religieus geladen en zo willen we het graag laten horen. Voor wie met kamermuzikale oren durft te luisteren naar dit requiem valt er veel te genieten.”

u Ein Deutsches Requiem, door het Gereformeerd Kamerkoor Amersfoort m.m.v Selma Harkink, sopraan en Bas Ramselaar, bariton.

St. Franciscus Xaveriuskerk Amersfoort, zaterdag 4 februari, 20.00 uur

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie