Tentoonstelling Joske en Boudewijn

11 januari 2012 om 00:00 Cultuur

NIEUWLAND - De dertig illustraties van het voorleesboek ‘Joske en Boudewijn’ van de Amersfoortse schrijfster en (interim-)directeur basisonderwijs Ingrid ter Haar hangen in januari en februari in oecumenisch ontmoetingscentrum De Herberg aan de in Nieuwland.

De dertig illustraties uit het kinderboek Joske en Boudewijn hebben hun oorsprong In 2002, toen Ingrid Ter Haar 25 jaar in het onderwijs werkte. Ter gelegenheid van dit jubileum bedacht zij in samenwerking met grafisch ontwerpster Annelies Kuiper een kunstproject. Dit werden 30 verhalen over Boudewijn en Joske op posterformaat, in een doosje. Later kwam er een echt boek over de twee buurkinderen.

Zondagmiddag 8 januari werd de tentoonstelling officieel geopend met een publieksgesprek rondom het thema ‘omgaan met de verschillen tussen jongens en meisjes’. Ook werd de website van Ingrid ter Haar, www.ingridterhaar.nl, officieel gelanceerd. Op die site wordt het boek ‘Joske en Boudewijn op Schiermonnikoog’ per hoofdstuk gepubliceerd. Dit voorleesboek voor kinderen van 5-8 jaar gaat over twee buurkinderen, Joske en Boudewijn. Boudewijn is 6 en heeft twee moeders, Joske is 7 en heeft een vader, moeder en een klein broertje. In het eerste boek ‘Joske en Boudewijn’ beleefden ze allerlei avonturen in en om huis en op school.

Het vervolg speelt zich af op Schiermonnikoog. De 25 verhalen over herkenbare situaties - zoals je vervelen tijdens een regenachtige dag, grote kuilen graven en de verjaardag van Joske - spelen zich af gedurende de zomervakantie. In een warme sfeer wisselen vrolijkheid, ondeugd, verdriet en dilemma’s elkaar af. De kracht van het boek is dat aan het eind van ieder verhaal alles weer goed komt. Elke week is een nieuw verhaal op de website van Ter Haar te lezen. Het is ook mogelijk om de bundel vervolgverhalen als een boek bestellen.

Mama Cash29Tijdens de opening werd zondagmiddag een gesprek gevoerd met drie professionals rondom het thema ‘verschillen tussen jongens en meisjes’. Ter Haar leidde een gesprek tussen publiek en Hans van Dinteren, trainer CNV - onderwijsacademie/ voorzitter van de Homogroep CNVO, Jasja van den Brink, pedagoge en trainster/coach van Raafels en Esther Vonk, medewerkster van fonds voor vrouwenrechten Mama Cash. De aanwezige belangstellenden werd uitgedaagd om actief stelling te nemen.

De Amersfoortse Ingrid ten Haar werkt al vele jaren in het onderwijs werkt, als basisschoolleerkracht en als (interim-)directeur. In haar vrije tijd schrijft zij graag verhalen. Ook werkt zij in het Franciscaans milieuproject Stoutenburg.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie