Gedwongen ontslagen SWA

11 januari 2012 om 00:00 Voorpagina

Het zijn moeilijke tijden voor het welzijnswerk in Amersfoort. ,,Wij krijgen door de bezuinigingen flink wat geld minder’’, legt Van Dijk uit. Niet alleen de gemeente, maar ook het rijk bezuinigt op het welzijnswerk. Vooral de sluiting van de wijkcentra treft SWA zwaar. Ook bezoeken minder peuters de peuterspeelzalen. ,,In totaal verminderen onze inkomsten met 3,4 miljoen euro op een begroting van 10,5 miljoen. Wij moeten flink snijden in de organisatie.’’ Tot eind 2013 verdwijnt een derde van het personeel. Voor het opstellen van een sociaal plan en een afvloeiingsregeling heeft SWA 1,2 miljoen euro uitgetrokken.

AMERSFOORT - Net voor de kerstvakantie kregen 36 medewerkers van de Stichting Welzijn Amersfoort (SWA) te horen dat ze gedwongen worden ontslagen. In totaal moeten er tot eind 2013 zestig medewerkers bij SWA gedwongen vertrekken. ,,Vlak voor de Kerst was een hele moeilijke tijd’’, vertelt SWA-directeur Gert van Dijk. ,,Maar’’, verzekert hij, ,,SWA blijft een goede, sterke organisatie.’’

door John Spijkerman

Bij SWA werkten 260 medewerkers (160 fte). Door de bezuinigingen verliezen daarvan zo’n 90 medewerkers hun baan. Tijdelijke contracten worden niet verlengd en een deel van het personeel wordt gedwongen ontslagen. Voor de 36 mensen die net voor de Kerst te horen kregen dat ze hun baan verliezen, is een ontslagvergunning aangevraagd. Vóór 1 juli 2012 zijn zij ontslagen. Daarna volgen er nog twee ontslagronden.

Iedereen die het komende halfjaar wordt ontslagen, weet dat inmiddels. ,,Het is de mensen persoonlijk verteld. Daarna heeft de rest van de organisatie het plenair gehoord.’’ De zwaarste klappen vallen bij SWA-medewerkers die werkzaam zijn in de wijkcentra, vooral ook in de ondersteuning. Daarnaast is er ook minder personeel nodig bij de buitenkasten omdat daar de openingstijden worden gehalveerd. Het aantal buitenkasten wordt verlaagd van 9 naar 8.

,,Het is niet leuk, maar onze organisatie moet wel door. En wat we overhouden, blijft goed’’, zegt Van Dijk. ,,We schrappen bepaalde onderdelen zoals wijkcentra, bepaalde projecten en halveren de openingtijden van de buitenkasten.’’ Wat volgens Van Dijk blijft, is de uitvoering van het jongerenwerk, het sociaal cultureel werk en het opbouwwerk. ,,En bij de peuterspeelzalen zetten we in op de voorschool.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie