Groep Van Vliet wil opheldering over voorwaarden verhuizing Armandocollectie

28 december 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De Groep Van Vliet wil van het college opheldering over de voorwaarden die de gemeente Utrecht heeft gesteld aan de verhuizing van het Armandomuseum vanuit Amersfoort naar het landhuis Oud-Amelisweerd. Volgens raadslid Raphaël Smit kan de gemeente Utrecht de steun aan het museum binnen enkele jaren beëindigen als er zich financiële problemen voordoen. Ook moet het landhuis moet beschikbaar blijven voor andere exposities. Smit stelt dat de Amersfoortse gemeenteraad niet van deze voorwaarden op de hoogte was toen de raad besloot in te stemmen met de verhuizing van het Armandomuseum en hiervoor een 'bruidschat' van € 1.000.000 beschikbaar stelde.

,,De verhuizing van het Armandomuseum naar Oud-Amelisweerd betekende, dat het artistieke erfgoed van Armando elders een vaste plaats zou krijgen, overeenkomstig de opzet van het Armandomuseum in de Elleboogkerk", aldus Smit ,,Hierin lag het morele motief om een forse bruidschat beschikbaar te stellen. Met de voorwaarde van het Utrechtse gemeentebestuur om Oud-Amelisweerd open te stellen voor andere tentoonstellingen wordt dit beoogde karakter aangetast." Smit stelt dat de door Amersfoort beschikbaar gestelde Armandocollectie zo verwordt tot een bijdrage binnen een breder tentoonstellingsprogramma. ,,Is hierover vooraf overleg gepleegd met het Amersfoortse gemeentebestuur en, zo ja, waarom is de Amersfoortse gemeenteraad hierover niet geïnformeerd?"

De Groep Van Vliet wil verder weten of in hoeverre Amersfoort wordt betrokken bij de eventuele beëindiging van het contract tussen Utrecht en de beheerder van de Armandocollectie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie