Zuster Alwine honderd jaar

23 december 2011 om 00:00 Nieuws

BINNENSTAD - Zuster Alwine Pieper is woensdag honderd jaar geworden. Haar verjaardag werd opgeluisterd met de komst van burgemeester Lucas Bolsius die haar namens de gemeente feliciteerde.

Op 16 februari 1930, toen zij 18 jaar oud was, trad Alwine Pieper in bij de Zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort. Het eerste half jaar is voor de kandidaat zuster en de congregatie een tijd van elkaar leren kennen.

Op 18 augustus 1930 werd zij ingekleed door rector Sanders, vanaf dat moment was zij postulant en ging zij haar zusternaam dragen. Dit gebeurde in de kapel bij het Moederhuis aan de Zuidsingel in Amersfoort.

Na de tijd van elkaar leren kennen kwam er een tijd van inwijding in het religieuze leven. Op 19 augustus 1932 legde zij in diezelfde kapel haar tijdelijke gelofte af, het moment van de eerste officiële verbondenheid van zuster en congregatie: ze werd novice. Op 19 augustus 1935 legde ze - ook weer in de kapel in Amersfoort - haar eeuwige gelofte af: vanaf dat moment is er officieel volledige verbondenheid tussen novice en congregatie.

Zuster Alwine is daarna op verschillende plekken in Nederland actief geweest, eerst in het kleuteronderwijs, later hield zij zich bezig met huishoudelijke taken. Tot op hoge leeftijdverzorgde zij de huishouding voor de pastoor in Joure. In april 2007 kwam zij naar het kloosterverzorgingshuis van de zusters: Agnietenhove in Amersfoort.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie