Nieuwe tentoonstelling Mondriaanhuis: Evolutie

23 december 2011 om 00:00 Nieuws

BINNENSTAD - Vanaf zondag 29 januari 2012 is in het Mondriaanhuis de tentoonstelling Evolutie te zien. De expositie wordt geheel ontworpen, ingericht en uitgevoerd door vier hedendaagse kunstenaars: Paul Drissen, Gijs Frieling, Menso Groeneveld en Gerben Koldijk. Mondriaans opvattingen over evolutie heeft de vier kunstenaars gestimuleerd bij hun ontwerp voor een soort totaalkunstwerk, een Gesamtkunstwerk. Daarbij worden niet alleen de wanden en de vloeren beschilderd, maar ook borduurwerken en schilderijen opgehangen, tekeningen op de vloer uitgelegd, een enkel object neergezet en er worden zitbanken geplaatst.

De kunstenaars in overleg in het Mondriaanhuis Paul Drissen (Oirsbeek (Schinnen) 1963), Gijs Frieling (1966 Amsterdam), Menso Groeneveld (Haarlem 1970) en Gerben Koldijk (Kampen 1966) laten zich bij deze tentoonstelling inspireren door het gedachtegoed van Piet Mondriaan. In het bijzonder door Mondriaans belangstelling voor de theosofie en zijn ideaal de mens te ontwikkelen, van een materialistisch en individugerichte persoon tot een vergeestelijkte en meer universeel gerichte, nieuwe mens. Die ontwikkeling waarbij de mens een steeds hoger niveau zou bereiken kon zich volgens Mondriaan het beste geleidelijk aan voltrekken. Zijn drieluik Evolutie dat hij in de jaren 1910-1911 schilderde geeft de belangrijkste stappen naar het meest vergeestelijkte niveau goed weer. De vrouw in het middenluik, die letterlijk boven de andere twee uitsteekt is het hoogst gestegen. Zij is het meest vergeestelijkt en het lichtst van kleur.

De schilderkunst speelde bij de evolutie van de vergeestelijking van de mensheid een belangrijke rol. Die had een voorbeeldfunctie en wees de mens de weg waarlangs dit mogelijk was. Toch was de route van tevoren niet duidelijk uitgestippeld en ook Mondriaan zei vaak dat niets vast stond. Het was voor hem evenzeer een kwestie van aftasten, van improviseren om de juiste weg te vinden. Juist die proefondervindelijke werkwijze heeft de vier kunstenaars geïnspireerd bij hun werk en in het bijzonder bij hun zoeken naar beelden, naar het vinden van de juiste kleuren, vormen en symbolen. Ze willen de ruimtes in het Mondriaanhuis transformeren en aaneenschakelen zodat de bezoeker bij zijn tocht door de zalen een reeks van nieuwe ervaringen ondergaat.

Paul Drissen is aan de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht en de Ateliers in Amsterdam opgeleid en werkt sinds als onafhankelijk kunstenaar. Aan zijn werk (schilderijen, collages en constructies in de ruimte) zijn diverse eenmanstentoonstellingen gewijd. Opvallend is zijn aandacht voor en originele aanpak van de wijze waarop hij zijn kunst tentoonstelt. Hij gebruikt plafonds, vloeren en vides. Daarbij reduceert hij deze niet tot achtergrond, maar pakt ze aan als basiselementen van zijn kunst.

Gijs Frieling heeft naast zijn praktijk als kunstenaar enkele jaren (2007-2010) als directeur de kunstruimte W139 in Amsterdam geleid. Al sinds het begin van zijn loopbaan, na zijn opleiding aan de Amsterdamse Rietveldacademie en Rijksacademie van Beeldende Kunsten, werkt hij regelmatig samen met andere kunstenaars met wie hij hele interieurs en exterieurs van expositieruimtes, huizen, een restaurant en een trouwzaal beschilderd. In die schilderingen valt zijn fascinatie op en zijn voorkeur voor folklore / volkskunst zoals we die in Nederland onder andere kennen in de toegepaste kunst uit Hindelopen, Spakenburg en Bunschoten.

Menso Groeneveld is in 2003 afgestudeerd aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Naast zijn vrije schilderijen heeft hij Frieling geassisteerd bij enkele grote muurschilderkunst projecten.

Gerben Koldijk woont en werkt in Amersfoort Hij is eveneens werkzaam als docent in Nunspeet waar hij schilderles geeft aan de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten. Hij gaf ook les in kunstgeschiedenis aan de Volksuniversiteit Utrecht. Ook Koldijk heeft al verschillende keren met Frieling en andere kunstenaars muurschilderingen uitgevoerd. Dit is de eerste keer dat de vier kunstenaars in deze combinatie werken.

In het Mondriaanhuis worden de vier kunstenaars aangevuld met kalligrafieën van Afshin Afrouz (Teheran, 1964), vrijwilliger van het Mondriaanhuis, die zijn opleiding tot en kunde als kalligraaf in deze expositie aanwendt om titels en teksten om te zetten in zwierig, Farsi schrift.

De tentoonstelling Evolutie wordt geopend op zondag 29 januari 2012 om 16.00 uur en loopt tot en met 13 mei 2012.

Mondriaanhuis, Kortegracht 11, Amersfoort. T 033 46 00 170

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie