Nieuwe werkwijze voor verdeling Buurtbudget

21 december 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Werkgroepen in de wijken krijgen meer zeggenschap over de verdeling van het Buurtbudget. Dit staat in een nieuwe regeling die het college van burgemeester en wethouders deze week heeft vastgesteld. De aanpassing van de regeling Buurtbudget was nodig, omdat er volgend jaar minder geld en ambtelijke capaciteit beschikbaar is.

Het Buurtbudget is bedoeld voor bewonersinitiatieven die bijdragen aan de leefbaarheid en sociale cohesie in een wijk. Bij de vaststelling van de bezuinigingen door de gemeenteraad eerder dit jaar, werd duidelijk dat er stadsbreed minder Buurtbudget te verdelen is. Ook is er minder ambtelijke capaciteit om de werkgroepen Buurtbudget te ondersteunen. Deze werkgroepen bestaan uit bewoners die zich vrijwillig inzetten voor de verdeling van het buurtbudget in hun wijk. De afgelopen maanden is intensief samengewerkt met de werkgroepen Buurtbudget aan een nieuwe regeling. Menno Tigelaar, wethouder Wijken: ,,De werkgroepen Buurtbudget hebben op een constructieve manier meegewerkt aan een goede oplossing. Dankzij hun flexibiliteit en inzet hebben we nu een nieuwe regeling die toekomstbestendig is."

In de nieuwe regeling heeft een wijk een rechtspersoon, zoals een stichting of vereniging, die de gehele subsidie ontvangt voor één of meerdere wijken. Net als nu zorgt de werkgroep voor werving, selectie en verantwoording van buurbudgetaanvragen in de wijk. De werkgroep draagt in de nieuwe regeling óók zorg voor de betaling aan de buurtbudgetaanvragers. De verantwoording van het geld vindt achteraf plaats, waarbij de werkgroep aantoont dat de bijdragen aan bewonersinitiatieven binnen de doelstellingen van het buurtbudget vallen.

In de nieuwe regeling staat niet meer voorgeschreven welk deel van het Buurtbudget aan grote of juist kleine aanvragen moet worden besteed. Er is ook geen verplichte wijkraadpleging meer. In de subsidieaanvraag door de bewonersorganisaties moet wel staan hoe zij het proces van werving en selectie van initiatieven voor alle wijkbewoners op een transparante manier organiseren. Het is nu ook mogelijk om in de wijk geld te reserveren voor een initiatief dat pas in een volgend jaar wordt uitgevoerd.

Begin december stelde de gemeenteraad al een nieuwe verdeelsleutel vast voor de verdeling van het geld over de wijken. Elke wijk krijgt een basisbedrag van 5.000 euro, aangevuld met een bedrag dat bepaald wordt op basis van het aantal inwoners in die wijk. Het inwoneraantal in de prioriteitswijken wordt daarbij in 2012 dubbel geteld en in 2013 met een factor anderhalf vermenigvuldigd. Het totaal beschikbare budget voor alle wijken is 300.000 euro.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie