Sterftecijfers Meander Medisch Centrum op landelijk gemiddelde

20 december 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Uit de dinsdag gepubliceerde lijst van sterftecijfers in Nederlandse ziekenhuizen blijkt dat Meander Medisch Centrum een gemiddeld beeld laat zien. De kans op overlijden is in Meander niet groter of kleiner dan wat men van alle Nederlandse ziekenhuizen gemiddeld kan verwachten. De sterftecijfers zijn gecorrigeerd voor variabele factoren zoals leeftijd, geslacht, ernst van de ziekte of bijkomende aandoeningen.

Ziekenhuizen houden bij hoeveel patiënten er jaarlijks overlijden. Dit zijn de zogenaamde 'ruwe sterftecijfers'. Daarnaast zijn er de gecorrigeerde oftewel gestandaardiseerde sterftecijfers, de HSMR: Hospital Standardized Mortality Rate. Bij de berekening wordt er met allerlei factoren rekening gehouden. Het ene type patiënt heeft nu eenmaal een grotere kans op overlijden dan de andere. De HSMR van Meander over de afgelopen jaren (2008 tot en met 2010) is 100 en specifiek over 2010 is het 110. Beide cijfers wijken volgens het ziekenhuis niet significant af van het landelijk gemiddelde over deze periode. De werkelijke sterfte komt dus overeen met de verwachte sterfte, dat is de sterfte die op grond van het patiëntenprofiel kan worden verwacht.

Vanuit het oogpunt van kwaliteit en veiligheid houdt Meander de cijfers nauwlettend in de gaten. ,,Als er verschillen zijn, willen we weten hoe dit komt en wat er eventueel aan te doen is. Soms is de oorzaak administratief van aard: de exacte patiëntgegevens zijn dan bijvoorbeeld niet volledig geregistreerd in de Landelijke Medische Registratie, waardoor er een vertekening optreedt in de totale sterftecijfers. Soms is er sprake van een (tijdelijke) afwijking in de patiëntengroep, waarmee in de berekening van de HSMR (nog) geen rekening is gehouden. Maar mogelijk is een afwijkend cijfer ook een aanwijzing voor mogelijke kwaliteitsverbetering. Daarom doen we uitgebreid dossieronderzoek zodra er bij een bepaalde patiëntencategorie een afwijking in de sterftecijfers te zien is."

Voor 68 van de 93 ziekenhuizen zijn nu voor het eerst de gestandaardiseerde cijfers berekend. Deze sterftecijfers maken nog geen kwaliteitsverschillen duidelijk tussen ziekenhuizen. Het gestandaardiseerde sterftecijfer is een indicator die vooral nuttig is voor interne signalering en gebruik in de ziekenhuizen zelf. Er bestaan grote verschillen in de wijze waarop in Nederlandse ziekenhuizen de patiëntkenmerken worden geregistreerd en gecodeerd. Het registratiesysteem is namelijk oorspronkelijk voor interne administratieve doeleinden opgezet en het omvormen ervan tot een landelijke kwaliteitsregistratie vraagt tijd. Pas als voldoende degelijk gecorrigeerd is voor allerlei patiënt- en locatiegebonden factoren, kunnen dit soort cijfers voor directe kwaliteitsvergelijking worden gebruikt. Er wordt nu op landelijk niveau hard gewerkt om de registratie binnen afzienbare tijd overal eenduidig te maken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie