Extra maatregelen voor rustig oud en nieuw

19 december 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Om oud en nieuw rustig te laten verlopen heeft de gemeente weer een aantal maatregelen genomen. Zo is er extra inzet van politie en stadstoezicht, zijn vreugdevuren toegestaan op zes plekken, krijgen vandalen lik op stuk en organiseren jongeren feesten.

Tijdens de voorgaande jaarwisseling zijn er in Amersfoort geen grote incidenten geweest en het aantal meldingen bij politie en brandweer was lager dan in de jaren er voor. Ook dit jaar nemen politie, brandweer, jongerenwerk van Stichting Welzijn Amersfoort en de gemeente maatregelen voor gezellige en veilige feestdagen.

Gemeente en politie roepen bewoners extra op om vernielingen snel te melden. Zo kan schade worden hersteld of opgeruimd en kunnen daders sneller worden gepakt. Als de dader nog in de buurt is kan 112 worden gebeld. Als dat niet meer het geval is, kan 0900 8844 worden gebeld. Anoniem melden kan via 0800 7000. Vernielingen en kapot straatmeubilair kunnen doorgegeven worden aan Meldpunt Woonomgeving via telefoonnummer 14033 en www.amersfoort.nl/meldpunt.

Bouwbedrijven, instellingen en scholen zijn aangeschreven om hun pand en terrein rond de feestdagen goed af te sluiten en materialen op te ruimen. Zo wordt vandalisme tegengegaan. Inwoners wordt gevraagd opslag van brandbare materialen en vuurwerk ook te melden bij politie via 0900-8844 of anoniem via 0800 7000. Politie voert speciale controles uit om opslag en verkoop van illegaal vuurwerk in Amersfoort aan te pakken.

Vreugdevuren op zes locaties

Op zes locaties zijn vreugdevuren toegestaan. Op andere plekken mag geen vreugdevuur gestookt worden. De politie en brandweer zien scherp toe op naleving van dit verbod. Per vreugdevuur hebben bewoners zich opgegeven als contactpersoon. Zij krijgen een training bij de brandweer. De locaties voor de vreugdevuren: Noordewierweg bij Emmauskerk (Soesterkwartier); Kruising Miereveldstraat - Frans Halsstraat (Vermeerkwartier); Kruising Hertenstraat - Wolvenstraat (Leusderkwartier); Verdistraat: tussen Weberstraat en Valleikanaal (Randenbroek); Kwekersweg: veldje kruising tussen Kwekersweg en Hooglandseweg-Noord (Koppel): Coninckstraat bij de brug Scheltussingel (Binnenstad)

Feesten voor jongeren

Jongeren organiseren feesten tijdens oudjaarsnacht, met ondersteuning van jongerenwerk. Het gratis dansfeest DanceTo2012 met live dj's is op het evenemententerrein aan de Hamseweg in Hoogland, van 23.00 tot 3.00 uur. In sporthal Schuilenburg (Leonorehof 1) organiseert Stichting Jongeren aan Zet (JAZ) de New Years Party, met live muziek, mode- en lasershow. Het is van 19.30 tot 2.30 uur, kosten tien euro.

Regels rond vuurwerk

Ook dit jaar treedt de politie weer streng op bij vuurwerkovertredingen. Bij de politie bekendstaande overlastplegers of vuurwerkvandalen worden door de wijkagenten vanaf half december persoonlijk bezocht om deze persoon of de ouders aan te spreken op de risico's en gevolgen van het plegen van strafbare feiten. Benadrukt wordt het belang van een veilige jaarwisseling. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar kunnen eventueel door de politie worden doorverwezen naar Halt. Zij krijgen werkstraf en voeren die zo veel mogelijk uit in de periode van de feestdagen en bij voorkeur op de locatie waar zij de schade hebben aangericht. Vuurwerk kopen mag als je 16 jaar of ouder bent, op donderdag 29, vrijdag 30 en zaterdag 31 december 2011, bij erkende winkels in Nederland, vuurwerk zonder Nederlandse gebruiksaanwijzing is verboden. Vuurwerk afsteken mag alléén op 31 december vanaf 10.00 uur 's ochtends tot 2.00 uur 's nachts.

Lik-op-stukbeleid

Wie zich rond de jaarwisseling schuldig maakt aan strafbare feiten, krijgt te maken met de snelle afdoening van Openbaar Ministerie en politie. Overtreders van eenvoudige zaken moeten gelijk een geldboete betalen of taakstraf doen, of ze blijven tot aan de supersnelrechtzitting op 3 januari 2012 vastzitten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie