Turkse Ondernemersvereniging TOVA opgericht

21 december 2011 om 00:00 Nieuws

BINNNESTAD - Het bezoek van de Turkse ambassadeur Ugur Dogan aan Amersfoort werd woensdag 14 december aangegrepen om officieel de Turkse Ondernemers Vereniging Amersfoort (TOVA) op te richten. In aanwezigheid van onder andere burgemeester Lucas Bolsius en de Turkse ambassadeur ondertekenden voorzitter Özden Kan, secretaris Fethi Killi en penningmeester Levet Aykul van TOVA de notariële oprichtingsakte. De ondertekening vond plaats in restaurant 'In den Vollen Pot' aan het Lieve Vrouwekerkhof.

door John Spijkerman

In Amersfoort zijn naar schatting zo'n vijftig goeddraaiende Turkse bedrijven en dat is dan nog exclusief zzp'ers en eenmansbedrijven. Bij de Turkse bedrijven gaat het onder meer om restaurants, kapsalons, drukkerijen, schoonmaakbedrijven, ICT-bedrijven, bakkers, slagers, een administratiekantoor en een meubelzaak. ,,TOVA wil Turkse ondernemers bij elkaar brengen, zodat ze van elkaar kunnen leren en met elkaar kennis kunnen delen'', legt Killi uit. Het voormalig PvdA-raadslid is de secretaris van de nieuwe ondernemersvereniging. Het is de bedoeling dat Turkse ondernemers in Amersfoort benaderd gaan worden of ze zich willen aansluiten bij de TOVA. Tevens komt er een eigen website en wordt er een informatiefolder gemaakt. Ook worden contacten onderhouden met de Kamer van Koophandel en met andere Amersfoortse ondernemersverenigingen.

,,Ons doel is tweeledig'', vertelt secretaris Fethi Killi. ,,Aan de ene kant willen we een bijdrage leveren aan de economische groei van de stad. We willen jonge Turkse ondernemers begeleiden, met de gemeente meedenken over het vestigingsbeleid en ervoor zorgen dat Jonge Turkse ondernemers in Amersfoort investeren. In Turkije is er een economische groei van 8,9 procent. Het is niet vanzelfsprekend dat ze hier in Amersfoort investeren. Aan de andere kant willen we een bijdrage leveren aan de educatieve ontwikkeling. Vooral MBO's zijn op zoek naar meer leer- en werkplekken. Jonge mensen moeten een werkplek hebben waar ze een start kunnen maken.''

TOVA-voorzitter Özden Kan is de oudste van de vier broers Kan, die drie restaurants aan het Lieve Vrouwekerkhof hebben. ,,Wij praten hier al heel lang over'', zegt hij. ,,Toen we binnenkwamen hadden we moeite de juiste mensen om ons heen te verzamelen en het bedrijf te runnen.'' Inmiddels hebben de broers Kan zelf een groot netwerk. ,,Ik wil mijn kennis delen met andere Turkse ondernemers.''

Burgemeester Bolsius is aanwezig als gastheer van de Turkse ambassadeur. Deze heeft een rondleiding gehad door Amersfoort. Bolsius benadrukt het economisch belang van de TOVA. ,,We hopen dat bedrijven met een Turkse connectie zien dat Amersfoort een een aantrekkelijke plek is om te investeren. De TOVA is een onderdeel van de kracht van de stad.'' Bolsius ziet ook het belang van meer stageplekken.

Volgend jaar wordt gevierd dat de Turks-Nederlandse betrekkingen officieel 400 jaar bestaan. De TOVA wil dan ook een aantal festiviteiten naar Amersfoort halen. Er kan dan bijvoorbeeld worden gedacht aan Turkse films of een optreden van een Turkse band.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie