Kunstwerk Ayuk Kuperus gesneuveld door storm

12 december 2011 om 00:00 Nieuws

VERMEERKWARTIER - Afgelopen donderdagavond is tijdens de storm een glasgravure van Ayuk Kuperus gesneuvelde. Het kunstwerk was kort daarvoor in de tuin van De Oude Viltfabriek geplaatst als onderdeel van de duo-expositie 'Uitgesneden' van Ayuk Kuperus en Ellen Faber. Het kunstbare kunstwerk is in grote stukken gebroken, waardoor het voor Ayuk niet geheel verloren is. ,,Ik kan het geluk van gebroken scherven nog niet zien, maar ik zie wel nieuwe creatieve mogelijkheden''.

De duo-expositie is vanaf 18 december te zien in de Oude viltfabriek. De twee Amersfoortse kunstenaars hebben een voorliefde voor papier en het uitsnijden daarvan. Hoewel ze beiden uitsnedes maken in het papier is hun werkwijze, gereedschap en vormentaal verschillend. Ayuk Kuperus snijdt organische vormen uit stevig papier en Ellen Faber gebruikt rijstpapier om haar werk, een combinatie van tekst en figuren, uit te snijden. Dit dunne papier is licht transparant waardoor het werk fragiel oogt. Vanwege de tijd van het jaar (rond kerst en nieuwjaar) laat Faber hoofdzakelijk 'engelen' zien. Vanwege de tot een textuur verwerkte tekst in lijf en vleugels zijn dit 'boodschappers'. Daarnaast laat Ellen ook een aantal portretten zien die ze het afgelopen jaar sneed. Het spiegelbeeld werd gereduceerd tot de hoofdlijnen. Ayuk laat naast papier ook kopersnedes zien. In de tuin van de Viltfabriek zijn 2 gegraveerde glaspanelen opgesteld.

De expositie in De Oude Viltfabriek, Arnhemseweg 47, opent 18 december om 13.00 uur met een Eemlandse koffietafel. Om 14.00 start de KunstKijkRoute.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie