'Inperking keuze openbaar onderwijs' door brugklasserstop

7 december 2011 om 00:00 Nieuws

De Amersfoortse Berg heeft in het nieuwe schooljaar nog ruimte voor 230 brugklasleerlingen en het Vathorst College voor 200 leerlingen. Na overleg met de gemeente Amersfoort is tot deze leerlingenstop besloten. Nieuwe brugklasleerlingen van deze twee scholen worden straks op volgorde van vooraanmelding geplaatst.

AMERSFOORT - De Amersfoortse Berg en het Vathorst College hanteren in het nieuwe schooljaar een leerlingenquotum voor nieuwe brugklassers. Beide scholen zijn bang voor meer nieuwe leerlingen dan ze aankunnen. De Stichting Onderwijsgroep Amersfoort waar beide scholen onder vallen, heeft tot deze maatregel besloten. De keuze van ouders om te kunnen kiezen voor openbaar onderwijs wordt hierdoor ingeperkt, vindt de PvdA Amersfoort.

door John Spijkerman

Kobus de Boer is voorzitter van het college van bestuur van de Onderwijsgroep Amersfoort. Volgens De Boer loopt de kwaliteit van onderwijs gevaar als De Amersfoortse Berg en het Vathorst College blijven groeien zoals dat de afgelopen jaren het geval was. ,,Het openbaar onderwijs moet in principe leerlingen toelaten als ze voldoen aan de toelatingscriteria'', vertelt hij. ,,Liever neem je niet zo'n maatregel, maar in dit geval is het verstandiger dat het wel gebeurt.''

Het Vathorst College is een relatief jonge school die de afgelopen jaren snel is gegroeid. Een te snelle groei zou ten koste gaan van de onderwijskwaliteit die de school zegt te willen behouden. ,,Dat betekent niet dat we niet willen groeien, maar nu even minder snel'', schrijft rector Elly Loman in een brief aan de ouders. Komend schooljaar zullen we, net als dit jaar, maximaal tweehonderd nieuwe leerlingen in het eerste leerjaar toelaten

Het afgelopen schooljaar had de Amersfoortse Berg 290 brugklasleerlingen, maar voor deze aantallen heeft de school geen ruimte. Het is de bedoeling dat de Amersfoortse Berg volgend schooljaar twee brugklassen minder krijgt. Dat zoveel kinderen naar de Amersfoortse Berg willen, is een compliment voor de school, vindt afdelingsleider brugklassen Joyce Busser. ,,Maar het mag niet ten koste gaan van de huidige leerlingen en de toekomstige leerlingen. We hebben al een paar jaar te maken met een hausse aan aanmeldingen en dat past niet meer in dit gebouw.'' De school is bezig met gedeeltelijke nieuwbouwplannen.

De leerlingenstop voor deze twee scholen betekent dat leerlingen niet altijd in het openbaar voortgezet onderwijs in Amersfoort terechtkunnen, maar dat zij aangewezen zijn op andere Amersfoortse scholen waar wel voldoende capaciteit bestaat. Ouders die zeker willen zijn dat hun kinderen een plek krijgen bij de Amersfoortse Berg en het Vathorst College moeten hun kinderen snel aanmelden. ,,Wie het eerst komt, wie het eerst maalt'', beaamt afdelingsleider Busser. Op de sites van beide scholen staan de procedures die gelden bij toelatingen.

,,Dit is de keerzijde van de populariteit. De laatste jaren is het openbaar onderwijs erg populair'', weet de voorzitter van het college van bestuur van de Onderwijsgroep Amersfoort, Kobus de Boer. Ook andere scholen voor openbaar voortgezet onderwijs zoals het Atrium en het Johan van Oldenbarnevelt zitten aan hun taks, maar voor deze scholen is geen leerlingenstop ingesteld. De leerlingenstop is bedoeld als tijdelijke maatregel. ,,We bekijken het per jaar.''

De PvdA maakt zich zorgen over deze beperking van de keuzevrijheid voor Amersfoortse ouders en hun kinderen en vraagt opheldering van het college van b en w.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie