Een ambulance voor Mozambique

8 december 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Mensen van Meander Medisch Centrum zetten zich in voor de verbetering van de gezondheidszorg in Mozambique. Transport is enorm belangrijk in dit omvangrijke land, met weinig dokters op veel inwoners. De four-wheel drive ambulance die eerder op Vlieland reed, gaat hopelijk binnenkort scheep richting Afrika. Het initiatief is afkomstig van stichting Memoz (Meander-Mozambique) waarin artsen en medewerkers van Meander Medisch Centrum zich samen inzetten voor het goede doel. Als werkers in de gezondheidszorg in Nederland vinden zij het schrijnend dat in andere delen van de wereld één op de zes kinderen voor het vijfde jaar overlijdt aan eenvoudig te behandelen aandoeningen en dat wereldwijd jaarlijks een half miljoen vrouwen in het kraambed sterft doordat er geen adequate begeleiding is.

Eén van de artsen achter het project is chirurg Roeland Voorhoeve, die vele jaren als tropenarts heeft gewerkt. ,,Ontwikkelingssamenwerking is lange-adem werk. Dat geeft niet, als er maar progressie is. En die is er'', aldus Voorhoeve. ,,We zetten ons in voor een gezondheidscentrum in de stad Mossuril, in de provincie Mapula. Dit gaat opgeschaald worden tot een volwaardig ziekenhuis met operatiefaciliteiten. Het is een redelijk modern gebouw, goed onderhouden en schoon. Er zijn 36 bedden. Geen röntgen, geen echo-apparatuur. Er worden wel bevallingen gedaan, maar geen keizersnedes. Daarvoor moeten de zwangere vrouwen worden gedragen naar het volgende ziekenhuis, veertig kilometer verderop. De patiënten komen uit de verre omtrek, vaak uren te voet. Het zou de zorg geweldig verbeteren als deze ambulance er komt. Er is één arts gestationeerd, opgeleid in Mozambique, waar we zaken mee doen. Daardoor weten we zeker dat er geen geld aan de strijkstok blijft hangen en dat de hulp werkelijk zinvol is. Deze dokter kijkt erg uit naar de ambulance. Hij liet weten dat er de laatste maanden ernstige problemen zijn gerezen door gebrek aan transport. Deze enige arts kan vele malen effectiever werken, indien zieke mensen uit de omliggende gezondheidsposten naar het ziekenhuis in Mossuril gebracht kunnen worden. ,,

De Mercedes die stichting Memoz als ambulance op het oog heeft, is tien jaar oud en heeft nog maar 19.000 km. op de teller. De plaatselijke Stern-dealer heeft een grote beurt toegezegd. Stichting Sport en Orthopedie heeft de eerste 7.500 euro gedoneerd. Sponsors of donateurs zijn welkom, meer informatie staat op www.memozhospital.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie