Gemeente wil 'goed klimaat voor ontwikkeling jeugd'

8 december 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De gemeente zegt ook in de komende jaren een goed klimaat te willen scheppen voor de ontwikkeling van jeugd van 0 tot 24 jaar in de stad. De doelstellingen en aanpak van het gemeentelijk jeugdbeleid zijn vastgelegd in het jeugdprogramma Operatie Amersfoort Jong II 2012-2015. Dit programma wordt aan de gemeenteraad in een peiling voorgelegd.

Het jeugdprogramma is in nauwe samenspraak en samenwerking met organisaties op het gebied van zorg, onderwijs en vrijetijdsbesteding voor de jeugd samengesteld. De gemeente geeft aan dat bij het jeugdbeleid twee principes leidend zijn. Enerzijds wordt de aandacht gericht op participatie, positieve beeldvorming en talentontwikkeling van jeugd. Anderzijds wordt ingezet op het versterken van de opvoedrol van opvoeders. Wethouder Tigelaar: ,,Jeugd in de stad heeft recht op goede begeleiding en steun waar zij dat nodig hebben. Ik ben ervan overtuigd dat we samen met partners op het gebied van zorg, onderwijs en vrije tijdsbesteding in dit programma deze aandacht kunnen bieden."

Vanuit de zorgvraag van een gezin wordt een nieuwe manier van werken ontwikkeld door de deelnemers in het Centrum voor Jeugd en Gezin, met als uitgangspunt de eigen kracht van het kind en het gezin. Deze ontwikkeling past binnen de decentralisatie van de jeugdzorg die voor 2016 door gemeenten moet zijn vormgegeven.

Een nieuwe ontwikkeling is het creëren van buitenschoolse opvangplaatsen voor zorgkinderen. Eind 2015 heeft Amersfoort buitenschoolse opvangplaatsen beschikbaar om zorgkinderen adequaat op te vangen en verwijzen kinderopvangorganisaties die geen passende zorg kunnen bieden actief naar deze plaatsen.

Het beschikbare naschoolse vrijetijdsaanbod wordt in beeld gebracht en combinatiefunctionarissen en jongerenwerkers coachen jongeren actief naar dit aanbod toe.

Er komt beroepsvoorlichting voor jongeren binnen het voortgezet onderwijs, met name HAVO, om uitval te voorkomen. Eind 2015 monitort elke school voor voortgezet onderwijs de resultaten van leerlingen in het beroepsonderwijs tot en met het eerste jaar met als doel het adequaat voorlichten en toeleiden van leerlingen.

Het onderwijs moet aansluiten bij de vraag van werkgevers, zowel kwalitatief als kwantitatief. Eind 2015 is de regio Utrecht-Oost erin geslaagd het lage werkloosheidspercentage onder jongeren te handhaven of verder te verlagen. Daarnaast wordt met het invoeren van bijvoorbeeld de Werkschool-formule de aansluiting tussen het praktijkonderwijs, het voortgezet speciaal onderwijs en de arbeidsmarkt verbeterd.

Er speelt landelijk een aantal belangrijke ontwikkelingen die van invloed zijn op de wijze waarop beleid over jeugd wordt vormgegeven. Zo wordt de jeugdzorg gedecentraliseerd, wordt er passend onderwijs ingevoerd, komen er nieuwe convenantafspraken rond voortijdig schoolverlaten en wordt in 2013 de Wet werken naar vermogen van kracht.

u Zie ook: www.amersfoort.nl/jong

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie