'Verordening reclamebelasting vastgesteld'

8 december 2011 om 00:00 Nieuws

BINNENSTAD - Voor de financiering van het ondernemersfonds voor 2012 heeft de gemeente deze week de 'verordening reclamebelasting 2012' vastgesteld. Dat betekent dat de Stichting Ondernemersfonds Amersfoortse Binnenstad (SOAB) ook volgend jaar activiteiten kan organiseren om de economie in de binnenstad te versterken.

Op verzoek van ondernemers in de Amersfoortse binnenstad is in 2011 de reclamebelasting ingevoerd. De opbrengst uit deze belasting maakt het mogelijk dat de SOAB activiteiten uitvoert die de Amersfoortse binnenstad ten goede komen.

Op verzoek van ondernemers uit de binnenstad en de SOAB zijn enkele wijzigingen in de verordening van 2012 doorgevoerd ten opzichte van 2011. Verschillende items worden niet meer in de heffing betrokken. Dat gaat bijvoorbeeld om inloopmatten met logo's, menukaartjes en posters met aankondigingen voor exposities of concerten.

De reclamebelasting werd aangevochten door de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). In een zaak tussen de gemeente Doetinchem en de RND heeft de Hoge Raad in november geoordeeld dat dat gemeenten wel degelijk in een beperkt gebied een reclamebelasting mogen invoeren. Ook gaf de Hoge Raad aan dat de inkomsten uit de reclamebelasting besteed mogen worden aan een ondernemersfonds en dat uit geen enkele bepaling blijkt dat in plaats van de reclamebelasting een niet verplichte Bedrijven Investeringszone (BIZ) had moeten worden ingevoerd.

Naar aanleiding van deze uitspraak van de Hoge Raad heeft de RND haar bezwaren ingetrokken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie