Miljoen euro Armando Museum gefaseerd uitbetaald

7 december 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De miljoen euro die het Armando Museum van de gemeente Amersfoort meekrijgt om een nieuw begin te maken in landhuis Oud Amelisweerd, wordt de komende jaren gefaseerd uitbetaald. Daartoe heeft een overgrote raadsmeerderheid gisteren besloten. Het betekent dat het museum het geld niet in één keer krijgt, maar uitgesmeerd over de komende tien jaar.

door John Spijkerman

Een gemeenteraadsmeerderheid vindt het uitgewerkte ondernemingsplan voor Museum Oud Amelisweerd waar het Armando Museum onder komt te vallen, eigenlijk onder de maat. Tijdens de raadsvergadering werd er veel scepsis geuit over de levensvatbaarheid van het Armando Museum in Bunnik. Tegelijkertijd vindt die raadsmeerderheid het toch belangrijk dat het Armando Museum uit Amersfoort vertrekt. Op die manier kan namelijk met ingang van 2014 een structurele bezuiniging op cultuur in Amersfoort worden ingeboekt voor een bedrag van 515.000 euro.

Om te voorkomen dat Amersfoort het bedrag in één keer zou uitbetalen en in geval van een faillissement van het museum het hele bedrag kwijt zou zijn, werd na een voorstel van de PvdA besloten te kiezen voor een gespreide uitbetaling. Op die manier houdt de gemeente Amersfoort de komende jaren de vinger aan de pols. De grootste bedragen worden in 2012 en 2013 uitgekeerd, wanneer respectievelijk 218.000 en 182.000 euro wordt uitgekeerd.

Directeur Yvonne Ploum van het Armando Museum is er 'echt heel erg blij mee' dat de gemeenteraad nu het besluit genomen heeft het Armando Museum een miljoen euro mee te geven, ook al wordt die gefaseerd uitbetaald. ,,Wij kunnen verder en Amersfoort kan verder. Wij gaan er alles aan doen dat de gemeenteraad geen gelijk krijgt. Het is aan ons om het waar te maken. Ik geloof er heel erg in. Alle subsidiegevers gaan mee zoals het VSB-fonds en de provincie Utrecht.'' Ze vindt dat de wijze waarop Amersfoort na de brand in de Elleboogkerk met het Armando Museum is omgegaan geen schoonheidsprijs verdient, maar wil daar nu verder niet meer op ingaan. ,,Er is geen sprake van 'hard feelings'. We gaan gewoon goed verder ook met de gemeente Amersfoort en zullen onze bron niet de rug toekeren.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie